Kitüntetés a tánc világnapján

2019.05.03.
Kitüntetés a tánc világnapján
Németh András, a PPK egyetemi tanára kapta idén a Magyar Táncművészeti Szövetség Tánctudományért díját.

Gálaesttel és díjátadóval ünnepli a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége a Müpa Fesztivál Színházában hétfőn este. A világnapot a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapjához kötik, 1983 óta minden évben április 29-én ünneplik. A gálaesten számos szakmai díjat is átadnak.

A Tánctudományért díj 2019. évi kitüntetettje Németh András, az ELTE PPK és a Magyar Táncművészeti Egyetem egyetemi tanára.

Németh András neveléstörténész főként a modern magyar neveléstudomány fejlődéstörténetével, a reformpedagógia történetével és elméletével, pedagógiai történeti antropológiával foglalkozik, ezekben a témákban 20 kutatási pályázat témavezetője, számos hazai és nemzetközi kutatás résztvevője.Táncpedagógiai-antropológiai kutatásai során a testhasználatot vizsgálja történeti antropológiai szempontból, kutatja a táncoktatás társadalmi jelenségtartalmainak változásait a premodern és modern korban, a magyar táncoktatás történeti hagyományait, jelentős személyiségeinek életútját, a tánc – életreform – reformpedagógia kapcsolatát.