Kitüntették Prokopp Máriát

2020.01.13.
Kitüntették Prokopp Máriát
A Magyar Kultúra Lovagja címet adományozza az ELTE művészettörténész professzorának a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány küldetése a kulturálisan hátrányos helyzetű települések életminőségének fejlesztése, a kulturális örökség ápolása, valamint az egyenrangú kultúrák együttműködésének elősegítése. Az öt földrészen együttműködő társakkal rendelkező alapítvány fő működési területét a Kárpát-medencében határozta meg, de fontosnak tartja akár a legtávolabbi földrésszel is a folyamatos kapcsolattatást.

A Kultúra Lovagja címet az alapítvány a kultúra különböző területein huzamos ideje lendületesen és lovagiasan tevékenykedők elismerésére 1998 szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi, közművelődési, kultúraszervező életművet, illetve a magyar kultúra támogatását is.

Prokopp Mária művészettörténész életét a magyar és az egyetemes kultúra ápolása határozza meg – szól a laudáció. – Fáradhatatlanul ismerteti meg hallgatóival a reneszánsz mestereket, a kora középkori építészetet és freskóművészetet, azonnal a helyszínre siet, ha a régi templomok festése alatt középkori freskók létezéséről kap hírt.

„Ne csak nézzük a csodákat, hanem értsük is a jelképeket” – vallja,

az elsők között kezdve el a kárpát-medencei freskóművészet tudományos feldolgozását. Előadásaiban párhuzamos példákat állít Magyarország és Európa egyes területeiről, kitűnő kapcsolatot ápol kortárs művészekkel, és támogatja a fiatal kutatókat.

Prokopp Mária 1962-ben az ELTE BTK művészettörténet–történelem szakán végzett. 1976-ban szerzett kandidátusi fokozatot az itáliai trecento festészet közép-európai falfestészetre gyakorolt hatásáról írt disszertációjával. 1995-ben habilitált az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1962–1968 között az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban és az Esztergomi Vármúzeumban dolgozott, 1969-ben került az ELTE Művészettörténeti Tanszékre, amelynek 2001-től egyetemi tanára. Az MTA Művészettörténeti Bizottság tagja, a Művészettörténeti Értesítő szerkesztőbizottsági tagja, a Péter András-Alapítvány és a Szent István-díj Alapítvány elnöke.

A kitüntetést Budapesten, a Stefánia Palota színháztermében január 18-án adják át.

Forrás: infoesztergom.hu
Fotó: Romanek Etelka