Kiválasztották a legígéretesebb diákprojekteket

2023.06.12.
Kiválasztották a legígéretesebb diákprojekteket
Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara adott otthont a Diákprojekt középiskolai verseny döntőjének, ahol 16 csapat mutatta be ötletét a vállalati szakemberekből és egyetemi oktatókból álló zsűri előtt június 3-án.

Az ELTE PPK Felsőoktatás-pedagógiai Módszertani Központ szakmai támogatásával szervezett verseny célja az önismeret és a pályaorientáció́ támogatása, valamint a projektekhez kapcsolódó́ kompetenciák fejlesztése. A megmérettetésre középiskolás csapatok általuk megvalósított saját projektekkel nevezhettek, amelyek egy probléma vagy nagyobb feladat megoldására, illetve valamilyen termék, szolgáltatás, rendezvény vagy egyéb értékes eredmény létrehozására irányulnak.

Az újszerű megmérettetésre összesen 52 pályázat érkezett, amelyek közül több is a fenntarthatóság és a digitalizáció témaköréhez kapcsolódott. A második fordulóba továbbjutott 30 csapat online vagy jelenléti formában mutathatta be projektjét, végül 16 csapat került a döntőbe. A PPK Kazinczy utcai épületében megrendezett záróeseményen került sor a nyilvános jelenléti prezentációkra mintegy 120 résztvevővel.

A verseny első díját a Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjai érdemelték ki, akik az oktatás kérdéseivel foglalkozó diákkonferenciát szerveztek. A másik fődíjat a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium csapata nyerte hordozható szigetüzemű napelemes rendszert létrehozó projektjével. A további díjakkal jutalmazott projektek között olyan kreatív ötletek szerepeltek, mint például egy élelmiszer-pazarlás elleni projekt, iskolakert kialakítása vagy angol érettségi témabank létrehozása.

Az eseményen, a zsűri tanácskozása alatt, egy miniprojekt játék is várta az érdeklődőket, emellett a diákok beszélgethettek a HiSchool Alapítvány és az Orientify pályaorientációs szakembereivel. A versenyt a következő tanévben ismét megrendezik. Bővebb információ és az idei nyertesek teljeslistája itt olvasható

Forrás és további képek: ELTE PPK