Kiváló ELTE-s kutatók – V. rész

2015.12.11.
Kiváló ELTE-s kutatók – V. rész
A Magyar Tudományos Művek Tárába feltöltött adatok alapján az Egyetem Adat-, és Stratégiai Információkezelési Irodája újabb kiválósági listát készített: a 2005 és 2015 közötti publikációkra érkezett hivatkozások számát összegezték. A lista élén Veres Gábor, Csanád Máté és Csabai István fizikusok állnak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tudományos Tanácsának korábbi állásfoglalását követve az Egyetem rendszeresen tájékoztatni kívánja a közvéleményt az ELTE-n elért kiváló kutatási teljesítményekről. Az ELTE sokszínű kutatási profiljának és tudományos teljesítményének mérésére sokféle adat használható fel, ezek a tudományterületek és tudományos közösségek eltérő publikációs szokásai miatt más és más szempontból mutatják a teljesítményt, a hatást és a szakmai kiválóságot, és eltérő sorrendeket eredményezhetnek. Ezért az Egyetem többfajta szempontrendszer szerint készít ilyen kiválósági listát, átfogva az egyetemi kutatások lehető legszélesebb spektrumát.

Az első kiválósági listát 2014 áprilisában tette közzé az Egyetem, a legtöbb független hivatkozással rendelkező főállású és professzor emeritus oktató-kutatók eredményeit kiemelve. 2014 őszén jelentek meg az ELTE legtöbb szakkönyvet és monográfiát jegyző főállású oktató-kutatóinak, valamint professor emeritusainak eredményeit összegyűjtő rangsorok. 2015 tavaszán Egyetemünk legmagasabb Hirsch-indexszel rendelkező oktató-kutatóiról és professor emeritusairól készült kiválósági lista.  

„A jelenlegi lista annyiban különbözik az elsőtől, hogy nem a teljes munkásságot, hanem az elmúlt tíz év publikációinak hatását méri, így azt mutatja, hogy az ELTE-n végzett kutatási eredmények után töretlen az érdeklődés, nemzetközi visszhangjuk jelentős. Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy a publikációs szokások a tudomány különböző területein nagyon eltérhetnek, így nemcsak az első tízre, hanem a lista ötven résztvevőjére egyformán büszkék vagyunk” – hangsúlyozta Szalay Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes.  A professzor kiemelte annak jelentőségét, hogy a TTK mellett a PPK és a BTK két kutatója is szerepel a listán, ez jelentős nemzetközi érdeklődést jelez.

A most megjelenő listán az első tízben a Fizikai Intézet kilenc kutatója – Veres Gábor egyetemi docens, Csanád Máté egyetemi docens, Csabai István egyetemi tanár, Kiss Ádám professor emeritus, Fodor Zoltán egyetemi tanár, Katz Sándor egyetemi tanár, Frei Zsolt egyetemi tanár, Vicsek Tamás egyetemi tanár és Raffai Péter egyetemi adjunktus – valamint Vellai Tibor, a Biológiai Intézet egyetemi tanára szerepel. A teljes listán a TTK Fizikai Intézetből 23, a TTK Biológiai Intézetből 12, a TTK Kémiai Intézetből 9, a TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetből, a Bölcsészettudományi Karról és a Pedagógiai és Pszichológiai Karról két-két kutató szerepel.

A lista itt érhető el.

A jelenlegi – a Tudományos Tanács által december 4-én elfogadott – lista a Rektori Kabinet Adat-, és Stratégiai Információkezelési Iroda koordinálásával, az Egyetem Tudományos Tanácsa és az Egyetemi Könyvtár együttműködésével készült, a Magyar Tudományos Művek Tárának (MTMT) 2015. november 12-i állapotát rögzítve. Észrevételeiket örömmel várják a Stratégiai Iroda munkatársai ezen az e-mail-címen.