Kiváló eredmények a Mengyelejev Diákolimpián

2021.04.29.
Kiváló eredmények a Mengyelejev Diákolimpián
Magyarország egy ezüstérmet és két bronzérmet szerzett, három diák pedig dicséretben részesült az 55. Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián. A kémiaverseny díjazottjai között van az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium három tanulója is. A diákokat az ELTE Kémiai Intézete készítette fel a nemzetközi megmérettetésre.

Az 55. Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpiát ismét online rendezték meg a járvány miatt. A tervezett budapesti helyszín helyett immár másodszor csak kamerák előtt tehette próbára kémiatudását 28 ország 145 középiskolás diákja a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen. Az elméleti feladatsorokat mindenki hazájában, videofelügyelet mellett írta meg angolul, a javítást a feladatszerzőkkel videokapcsolaton át szintén angolul vitatták meg a versenyzők. A nyitó és díjkiosztó ünnepséget is interneten követték a résztvevők.

Magyarország 6 diákot nevezhetett be, közülük valamennyien elismeréssel tértek haza. Ezüstérmet kapott az április 26-i díjkiosztón Benkő Dávid (Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Albert Attila). Bronzérmet szerzett Saracco Lucio (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, tanárai: Sebő Péter, Sebőné Bagdi Ágnes, Villányi Attila) és Babcsányi István (Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Albert Attila). Simon Vivien (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, tanára: Sebő Péter), Sajósi Benedek (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, tanárai: Sebő Péter, Sebőné Bagdi Ágnes, Villányi Attila) és Farkas Izabella (Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium, tanára: Albert Attila) dicséretet kapott.

A magyar csapat online válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete szervezte Magyarfalvi Gábor adjunktus irányításával, a nemzeti tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatva az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásával. A csapat részvételét a Magyar Kémikusok Egyesülete szervezte a Szerencsejáték Zrt. támogatásával. Jövő tavasszal a versenyt Budapesten rendezik majd, ha a járványhelyzet megengedi.

Forrás: ELTE TTK