Kivételes adottságok és szorgalom

Az „50 tehetséges magyar fiatal” programmal a La femme magazin olyan harminc év alattiakra irányítja a figyelmet, akik kivételes adottságaik, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek Magyarországon és a világban. A több mint 1300 jelentkező közül a kiválasztott ötvenbe került Markó Gitta, Mécs Anna és Pallai Károly Sándor is. A tehetségek személyre szabott, féléves mentorprogramban vesznek részt. 


Markó Gitta az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnázium tanulója, jelenleg a skót kormány ösztöndíjával Edinburgh-ben tanul. Kilencévesen vett részt az első hegedűversenyén, azóta sorra nyeri a rangos magyar és nemzetközi díjakat. Többször járt már hegedűversenyeken Olaszországban, játszott Lengyelországban, a genfi Kodály Stúdió meghívására fellépett Svájcban. 2009-ben megnyerte a goriziai Alfredo e Vanda Marcosig hegedűversenyt. Fellépett a velencei La Fenice színházban és a salzburgi Mozarteumban is, több alkalommal végzett első helyen a budapesti Rados Dezső Hegedűversenyen.

Mécs Anna az ELTE-n végzett matematika-magyar szakon. Szakdolgozatát A számok titkos élete címmel írta, és hasonló címmel publikált számos cikket az Élet és Tudomány folyóirat hasábjain is. Már másodéves egyetemista korában a kari lap főszerkesztője volt a Természettudományi Karon. Társadalmi munkában kulturális teaesteket szervezett, és tudományos műsort szerkeszt és vezet a Rádió Q-ban. Az SZTE doktori képzése mellett az ELTE Tudománykommunikáció a természettudományban mesterképzésén is dolgozik, lineáris algebra gyakorlatokat vezet, illetve a Bátor Tábor önkénteseként is tevékeny.

Pallai Károly Sándor, az ELTE Francia irodalom a felvilágosodástól napjainkig doktori program hallgatója. A Vents Alizés nemzetközi nonprofit elektronikus kulturális folyóirat alapítója, főszerkesztője, az Edisyon Losean Endyen nonprofit kiadó alapítója, vezetője. Munkáját az ELTE francia tanszéke tutorálási ösztöndíjakkal segítette. Francia, angol, spanyol, kreol és magyar nyelven írt verseit nyomtatott és elektronikus lapokban közölték Európában és a tengerentúlon. Francia nyelvű verseskötete tavaly, színdarabja pedig idén jelent meg Franciaországban. Elsősorban a Karib-tenger, az Indiai- és a Csendes-óceán kortárs irodalmait kutatja.

Forrás: La Femme

2013.03.06.