Kivételes állapotban

Kivételes állapotban
09/12

2019. szeptember 12. 18:00 - 19:30

Gólya (1089 Budapest, Orczy út 46-48.)

09/12

2019. szeptember 12. 18:00 - 19:30

Gólya (1089 Budapest, Orczy út 46-48.)


Beszélgetéssel egybekötött kötetbemutatót szervez 2019. szeptember 12-én a Napvilág Kiadó, amelyen Antal Attilának, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar adjunktusának új, "Kivételes Állapotban – A modern politikai rendszerek biopolitikája" című tanulmánykötetét ismerheti meg a közönség.

A kötetről Minkó Mihály, az Extinction Rebellion Magyarország aktivistája és Takács Ádám, az ELTE BTK Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék egyetemi adjunktusa beszélget a szerzővel. Az eseményen a résztvevők megvitatják, hogy mit jelent a biopolitika, miért szükséges korunk politikájának megértéséhez, hogyan elemezhető a modern állam, a szélsőségesség biopolitikai keretrendszerrel, hogyan kapcsolódik a menekültválság, a rasszizmus, a klímaválság a biopolitikához, mit jelent a kivételes állapot a klímaválság korában és megoldás lehet-e a kivételes állapot az ökológiai- és klímakatasztrófára?

A kötet ismertetőjében ez áll: „Beléptünk a kivételes állapot korszakába. A jogállam felfüggesztése korántsem pusztán autoriter populista rendszerekben fordulhat elő, a biopolitika és azon belül a kivételes állapot politikája nem a demokrácia/totalitarizmus mentén alakul, hanem a hatalom sajátossága – elsősorban a modern hatalomé. A közeljövőben ezért korántsem hagyhatjuk magunk mögött a kivételes állapotról és legkülönfélébb megnyilvánulásairól szóló diskurzust, hiszen nincs hová visszatérni a kivételes állapotok felfüggesztésével: a 'régi világ' – amelyet nevezhetünk liberális demokráciának, jóléti kapitalizmusnak, posztvilágháborús világrendnek – véget ért; a klíma- és ökológiai válság kellős közepén sokkal inkább azzal kellene foglalkozni, hogy újraértékeljük viszonyunkat a kivételes állapothoz.”

Regisztráció
Facebook