Kocsis Bence az ERC Starting Grant nyertesei között

2014. december 15-én hirdették ki az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) fiatal kutatóknak szóló Starting Grant pályázatainak eredményeit. A három hazai ösztöndíjas egyike Kocsis Bence asztrofizikus, a princetoni Institute for Advanced Study kutatója, aki a GalNUC  projekttel nyerte el a 1,5 millió eurós támogatást. Kocsis Bence az ELTE Atomfizikai Tanszékén alakít kutatócsoportot. A kelet-európai térségből egy cseh, egy román és egy szerb pályázatot jutalmaztak.

Kocsis Bence nyertes kutatási projektje (Astrophysical Dynamics and Statistical Physics of Galactic Nuclei, GalNUC) a galaxismagokkal, a galaxisok legbelső régióival foglalkozik. A fiatal kutató érdeklődési területe az asztrofizikai általános relativitáselmélet és sztelláris dinamika. Kutatásai során a fekete lyukakkal, a gravitációs hullámforrásokkal, az akkréciós korongokkal és a sűrű csillaghalmazok fizikájával foglalkozik. Magyarországról Földy Csaba (Semmelweis Egyetem) és Téglás Ernő (Közép-európai Egyetem) kezdheti meg kutatásait az ERC támogatásával.

A Starting Grant pályázatok a PhD-fokozattal rendelkező fiatal kutatók munkáját segítik: a nyertesek önálló kutatócsoportot hozhatnak létre, amelyek öt éves kutatási tervvel rendelkeznek. Az új programok az Európai Unió 2014 és 2020 között megvalósuló, egységes kutatási keretprogramjának (Horizon 2020) részeként valósulnak meg. A kiírásban összesen 485 millió euróval támogatják a fiatal kutatók tudományos pályázatát. 2014-ben több mint háromezer jelentkező közül választották ki nyertes 328 főt, akik 38 ország 180 kutatóintézetében dolgoznak. 143-an a fizikai és mérnöki tudományok, 124-en az élettudományok, míg 61-en a társadalom- és bölcsészettudományok területén végeznek majd kutatásokat. Németországban 77, Nagy-Britanniában 55, Franciaországban 43, Hollandiában pedig 34 kutató nyerte el a rangos ösztöndíjat. A Tanács külön támogatja az Európán kívüli elismert kutatók Európába történő betelepülését vagy visszaköltözését.

Az ERC 2007-ben alakult, 2013-ig 7,5 milliárd eurós költségvetéssel működött. A Tanács a Horizon 2020 keretében 13 milliárd eurót költhet a kiemelkedő kutatások támogatására. Az ERC támogatásával Egyetemünkön folytat kutatásokat Katz Sándor, Lovász László, Málnási-Csizmadia András és Vicsek Tamás is. A kutatásokról bővebben olvashat itt is.

European Research Council

2015.01.05.