Kombinálható gyógyszerelemek a célzott tumorterápiáért

2017.02.08.
Kombinálható gyógyszerelemek a célzott tumorterápiáért
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezette konzorcium arra vállalkozott, hogy olyan vegyületeket állít elő, melyek egyes komponensei az elérni kívánt hatás és a kezelendő tumor típusa szerint könnyen változtathatók. Ez a célzott terápiás eljárás lehetővé teszi a rákos betegek hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó kezelését. A kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap több mint 1 milliárd forinttal támogatja, melyből az ELTE részesedése közel 374 millió forint.

A XXI. századi rákgyógyításban fontos szerepe lesz a személyre szabott, célzott terápiának, amely lehetővé teszi a daganatos betegek hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó kezelését, így a páciensek életminőségének jelentős javulását is. A rákos megbetegedések többségének gyógyítása a mai napig nem megoldott, különösen igaz ez a nem vagy nehezen operálható, magas halálozási arányt mutató tumorok esetén (pl. hasnyálmirigy- vagy tüdőrák). A kutatók nagy reményeket táplálnak a célzott tumorterápiával kapcsolatban, mely áttörést hozhat a rák gyógyításában. Ez az eljárás azon alapul, hogy a gyógykezelés során olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek nagy specifitással csak a tumorsejteket ismerik fel.

Az ilyen gyógyszermolekulák általában három összetevőből állnak; a tumorellenes hatóanyagból, egy irányító komponensből, amely a tumorsejtek szelektív felismerésért felel, és az ezeket összekapcsoló egységből, amely megfelelő körülmények között elhasad, így a szabad hatóanyag kifejtheti hatását. Mivel sokféle tumortípus ellen kell megfelelően specifikus gyógyszert készíteni, a három alkotóelem számos kombinációjára lehet szükség.

A kombinációk kialakításának megkönnyítésére a komponensek tárházát kívánja előállítani az a konzorcium, amely Mező Gábor, az ELTE Természettudományi Kar Kémiai Intézetének és az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport tudományos tanácsadójának vezetésével jött létre a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének és a ComInnex Kutatás- Fejlesztési Zrt-nek a részvételével.

A kutatók a Széchenyi 2020 Program során a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program (NVKP_16-1-2016-0036) által támogatott kutatások eredményeként közel száz - a személyre szabott célzott tumorterápiában alkalmazható gyógyszerjelölt előállítására alkalmas - komponenst fognak létrehozni, majd az ezekből elkészíthető gyógyszerjelöltek nagy részét ki is fogják próbálni a különböző tumortípusokon. A nagyszabású kutatáshoz kapott támogatás segítségével 8-10 személy munkahelyét sikerül megőrizni, valamint 5-8 új kutatói illetve asszisztensi állás nyílik meg. 

A fejlesztés a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program (NVKP_16-1-2016-0036) keretében 2017. január 1. – 2019. december 31. között valósul meg az NKFIH 1019,32 millió forintos támogatásával, amelyből az ELTE részesedése 373,55 millió forint.