Komfort és környezetvédelem

2019.04.23.
Komfort és környezetvédelem
Az ELTE PPK Izabella utcai épületében új teakonyhát alakítottak ki, amelynek felszerelését közösségi adakozásból szerezték be. Az akció a karon tanuló hallgatók és az ott dolgozók komfortja mellett környezetvédelmi célokat is szolgál azzal, hogy általa kevesebb egyszer használatos papírpohár kerül majd a hulladékba.

A teakonyha átadását a PPK egy környezetvédelmi tudatosító akcióval kötötte össze. Dúll Andrea, a Szervezet- és Környezetpszichológia Tanszék vezetője támogatásával az IZU Dizájn csapata (azon belül a főszervezők: Sulyok Rozi, Szőke Rebeka és Vajda Emília) összegyűjtötték a használt papírpoharakat, hogy aztán az eseményen növényeket ültessenek beléjük.

A papírpohár az egyik leggyakoribb egyszer használatos tárgy az egyetemen, összegyűjtésük és feldolgozásuk a mai napig a nyugati társadalmak egyik megoldatlan kérdése. Nagy-Britanniában például évente 2,5 milliárd elviteles papírpohár kerül a szemétlerakó-helyekre. A papírpohár belső borítása polietilénből készül, ennek elválasztása a papírrétegtől speciális eljárást igényel, amelyet a szigetországban mindössze két üzem tud elvégezni, ráadásul maga az eljárás is nagy környezeti terhelést jelent. Az elvileg lebomló anyagból készülő papírpoharakkal is hasonló a probléma, komposztálásuk nem megoldott, ugyanúgy a kommunális hulladékban végzik. A poharak előállításához évente 6,5 millió fát vágnak ki világszerte.

A Zero Waste mozgalmak többek között emiatt hangsúlyozzák, hogy a globális felmelegedés elleni harc jegyében csökkenteni kell hulladéktermelésünket: csak olyan dolgokat vegyünk meg, amikre igazán szükségünk van, és csak azt dobjuk ki, amit már senki nem tudna használni. A szervezők ennek jegyében arra kérték a résztvevőket, hogy régi, felesleges, de jó állapotban lévő holmijaikat ajánlják fel egy használt papírpohárba ültetett növénykéért cserébe. Az eseményen több száz bögre, valamint sok tányér és evőeszköz gyűlt össze, ezek egy része a Menedékház Alapítvány hajléktalanszállójára került. A közösségi teakonyha felszereltsége is folyamatosan bővül a felajánlásoknak köszönhetően.

Forrás: ELTE PPK

Fotó: ELTE Online