Komoróczy Géza 80

2017.09.07.
Komoróczy Géza 80
2017. szeptember 6-án a Trefort-kertben köszöntötték kollégái, tanítványai és barátai Komoróczy Géza professor emeritust, az ELTE BTK Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék és az MTA Judaisztikai Kutatócsoport alapítóját, 80. születésnapja alkalmából. Az esemény egyúttal a Bacher Vilmos Emlékelőadások 1989–2013 című kötet bemutatója is volt, amelyet születésnapi meglepetés-ajándékként nyújtottak át az ünnepeltnek.

Komoróczy Géza még a nyolcvanas évek végén kezdeményezte, hogy az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Judaisztikai Kuratóriuma neves hazai és magyar származású külföldi kutatókat kérjen fel Bacher Vilmos-előadások megtartására, és tüntesse ki őket Bacher Vilmos Emlékéremmel. Az ünnepelt szervezte meg ezeket az eseményeket, és az előadások egy részét is ő maga publikálta. 1989 és 2010 között tíz neves kutató, végül 2013-ban maga is átvehette a kitüntetést. A most megjelent kötet a Bacher Vilmos Emlékelőadások részben már megjelent, részben még publikálatlan szövegeit gyűjti egybe. Ezeket egészítik ki a jelentős részben szintén Komoróczy Géza által írt, a kitüntetetteket méltató laudációk.

A szerda délutáni ünnepségen Zólyomi Gábor tanszékvezető méltatta az ünnepeltet, majd a szerkesztők nevében Bányai Viktória olvasta fel a kötetből a köszöntőt. Végül a Judaisztikai Kutatócsoport részéről Turán Tamás mutatta be a Bacher Vilmostól az emlékéremmel kitüntetetteken keresztül az idén 80 éves ünnepeltig tartó tudománytörténeti ívet. 

Az esemény támogatásáért a szervezők köszönetet mondanak az ELTE BTK Trefort-kert Alapítványnak.

 

Komoróczy Géza 80

Komoróczy Géza 80

0

/

0

0

/

0