Konferencia zárta az ÚNKP 2020/2021-es ciklusát

2021.09.01.
Konferencia zárta az ÚNKP 2020/2021-es ciklusát
Az előző időszakban az ELTE az Új Nemzeti Kiválósági Program jóvoltából 337 fiatal kutatónak összesen közel 500 millió forintot fizetett ki ösztöndíj formájában. Az ÚNKP 2020/2021-es ELTE-s ösztöndíjasai augusztus 31-én online konferencián számoltak be kutatási eredményeikről.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) a kormány által a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram, amelynek célja a hazai kutatói utánpótlás, a tudományos pályán való elindulás, majd pályán tartás támogatása. A 2020/2021-es program zárásaként az ELTE 2021. augusztus 31-én online intézményi zárókonferenciát szervezett, ezáltal lehetőséget biztosítva a nagyközönség számára is az előadásokba való betekintésre és az izgalmas, nemzetközi beágyazottsággal rendelkező, a társadalom számára is hasznos kutatási eredmények megismerésére.

Az ELTE-n a 2020/2021-es tanévben összesen 337 graduális (alapképzéses, mesterképzéses) hallgató, doktori hallgató, doktorvárományos és posztdoktor, valamint Bolyai János kutatási ösztöndíjas részesülhetett a támogatásban, és nyílt lehetősége a korábbi kutatásaitól részben független kutatási terv megvalósítására.

A Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíjat 18 alapképzéses, a Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíjat 50 mesterképzéses, a Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíjat 123 doktori hallgató kapta meg Egyetemünkön a 2020/2021-es tanévben. Ebben a ciklusban újdonságként már külön kiírás szólította meg a tehetséges doktorvárományosokat és posztdoktorokat, ezzel téve teljessé a kutatói életpálya támogatását: a Tudománnyal fel! Felsőoktatási Doktorvárományosi és Posztdoktori Kutatói Ösztöndíj keretében 30 doktorvárományosi és 26 posztdoktori ösztöndíjas támogatására nyílt lehetőség. A Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói Kutatói Ösztöndíj kategóriában 58 ösztöndíjasunk volt. A legfiatalabbak kategóriája, a „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj 33 fiatal támogatását tette lehetővé.

Borhy László akadémikus, az ELTE rektora megnyitójában kifejtette: az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatai

tehetséges szakemberek egymást követő generációi számára nyújtanak ösztönzést

tudományos tevékenységük folytatásához, és nagy szerepet játszanak abban, hogy a tudományos pályát fontolgató vagy a már tudományos pályára lépett kollégák érezzék tevékenységük fontosságát, tisztában legyenek annak elismertségével. „A tudományos megismerést támogatja az ismételten online formában megrendezésre kerülő esemény is, amely kellően nyitott és hozzáférhető kíván lenni az érdeklődők számára, akik az előadásokat a későbbiekben is könnyedén elérhetik” – tette hozzá, majd zárásként megköszönte az Innovációs és Technológiai Minisztérium és minden szervező munkáját.

Kóczián Lilla, az ELTE Rektori Koordinációs Központ vezetője, az ÚNKP intézményi koordinátora elmondta: az idei ciklusban nemcsak az ösztöndíj kategóriák, de az ösztöndíjas ciklusok időtartama is bővült, a fiatal kutatók az egyes programok mentén 5, 6, 7 és 12 hónapos ösztöndíjra pályázhattak. Módosultak az elnyerhető ösztöndíjösszegek is, a graduális és doktori képzések pályázói és a Tehetséggel fel!  program fiatal kutatói 100.000,- Ft, a doktorvárományos és posztdoktor, valamint a Bolyai+ kategória nyertesei havonta 200.000,- Ft támogatásban részesültek. Az ÚNKP támogatási keretében 337 fiatal kutatónak összesen közel 500 millió forintot fizetett ki az ELTE ösztöndíj formájában, amely után az intézmény további intézményi támogatásban és az ösztöndíjasok részére a kutatásukhoz felhasználható dologi támogatásban részesült.

A zárókonferencia előadásai 32 párhuzamos Microsoft Teams-szekcióban zajlottak, az egyes szekciókba az érdeklődő külső résztvevők Microsoft Teams-linkeken csatlakozhattak be. Az előadások YouTube-lejátszási listái ide kattintva találhatók meg.