Könyv-örökbefogadás az ELTE Egyetemi Könyvtárban

Könyv-örökbefogadás az ELTE Egyetemi Könyvtárban
05/06

2016. május 06.

ELTE Egyetemi Könyvtár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

05/06

2016. május 06. -

ELTE Egyetemi Könyvtár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)


Az ELTE Egyetemi Könyvtár és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány az egyetem alapítására emlékező Pázmány-nap alkalmából 2016. május 6-án könyv-örökbefogadással, valamint a könyvtár ritkasággyűjteményéről és sporttörténeti kiadványairól szóló bemutatóval várja az érdeklődőket.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pázmány-napi ünnepi rendezvénye részeként Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületének Önkormányzata képviseletében ünnepélyes keretek között örökbe fogadja az Egyetemi Könyvtár Pázmány-relikviáinak hat kötetét. Az örökbe fogadott könyvek az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődjét, a nagyszombati egyetemet (1635) alapító Pázmány Péter egykori pozsonyi magánkönyvtárának állományát képezték. A magyar próza atyjaként is számon tartott bíboros halálának 375. évfordulója alkalmából, 2012-ben Knapp Éva főtanácsos egy új könyv- és könyvtártörténeti tudományos módszer segítségével azonosította az egykori Pázmány-könyvtárnak az ELTE Egyetemi Könyvtár történeti állományában megőrzött köteteit. A szenzációs irodalom- és könyvtártörténeti ritkaságnak számító relikviák bepillantást engednek „a bíboros Ciceró” tudományos műhelyébe, örökbefogadásukkal pedig – a restaurálási munkálatok elvégzését követően – a kutatók, a nagyközönség és az utókor számára is megőrződnek.

Az 1898-ban Eötvös Loránd által alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club az Egyetemi Könyvtár egyik könyvének jelképes örökbefogadásával rója le tiszteletét az egyetemalapító előtt. A BEAC a könyvtár állományából a híres spanyol jezsuita, Ludovicus Crucius drámakötetének teljes restaurálási költségét vállalta magára. A pergamenkötésű kötet először 1628-ban, majd 1632-ben került katalogizálásra a nagyszombati jezsuita jogelőd könyvtárban, azóta folyamatosan elidegeníthetetlen része az állománynak.

A Könyvtár Dísztermében kerül sor a könyv-örökbefogadásról szóló támogatási megállapodás aláírására. Az ünnepélyes szerződéskötést az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kiszl Péter, az örökbefogadók részéről pedig Szentgyörgyvölgyi Péter és Karácsony András, a BEAC elnöke hitelesítik kézjegyükkel. Az örökbe fogadott köteteket Knapp Éva főtanácsos, tudományos referens mutatja be a közönség számára, illetve Cséka György tart bemutatót a könyvtár ritkasággyűjteményéről és sporttörténeti kiadványairól.

A rendezvényt az idei év díszdoktorai is megtisztelik jelenlétükkel: Klinghammer István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa; Volker Lipp, a Georg August Egyetem professzora; Ioannisz Αnasztasziosz Metaxasz, az Athéni Egyetem professor emeritusa és Thomas Rauscher, a Lipcsei Egyetem professzora a könyv-örökbefogadási ünnepség kezdete előtt Cséka György előadásában megismerkedhetnek az ELTE Egyetemi Könyvtár kézirataival és könyvritkaságaival, illetve Szalaváry Miklós vezetésével bepillanthatnak a restaurátori munka rejtelmeibe.

Az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány munkájáról itt olvashat bővebben, az örökbe fogadható könyvek listáját itt találja.

Időpont: 2016. május 6. 15:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

Galéria