Kőolajkutató hallgatók gálaelőadása

2017.05.11.
Kőolajkutató hallgatók gálaelőadása
Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ELTE csapata az AAPG (American Association of Petroleum Geologists) Imperial Barrel Award szénhidrogénkutató-verseny márciusi, Prágai európai döntőjén első, az áprilisban, Houstonban megrendezett világdöntőn pedig második helyen végzett. A hallgatókat és felkészítőiket gálaelőadáson köszöntötték a Lágymányosi Campuson.

2017. május 9-én az ELTE TTK Szabó József termében megrendezett ünnepségen a hallgatók pályamunkájukat is bemutatták. Az ELTE TTK csapatát Albirt József, Bottyán Réka és Nyíri Dániel végzős geológus, valamint Csurgai Ferenc András és Híves Kristóf geofizikus hallgatók alkották. Az előadást követően a versenyzőket Henrik Jakobsen, a MOL alelnöke, valamint az ELTE és a Természettudományi Kar vezetői, többek között Horváth Erzsébet dékánhelyettes, Szalay Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes, valamint Pálfy József, az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék vezetője köszöntötte.

A verseny során a hallgatók kutatási feladatként a Barents-tenger egy Norvégiától északra eső területét kapták: a munka során megismerték a terület geológiai felépítését, fejlődéstörténetét és a szénhidrogénrendszer elemeit. A korábbi ipari kutatások adatainak kiértékelése alapján medencemodellt készítettek, feltérképezték a potenciális szénhidrogénmezőket, és javaslatot tettek arra is, hogyan lehetne továbbkutatni, kiszámolva a sikeresség valószínűségét és a várható kőolajvagyont.

Az ELTE-csapat felkészülését ipari tanácsadóként Szilágyi Imre, a MOL vezető geológusa és Temes Mihály (Vermilion Energy) támogatta, egyetemi tanácsadókként pedig Haas János, az MTA levelező tagja, az ELTE kutatóprofesszora és a csapatot Prágába is elkísérő Tőkés Lilla tudományos segédmunkatárs, tavalyi csapattag segítette. A felkészülésben az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék több jelenlegi és volt oktatója, az IBA-t megjárt korábbi hallgatókból lett olajipari szakemberek is segítettek. A csapat részvételét anyagilag a MOL Nyrt. és más hazánkban működő szénhidrogén-kutató vállalatok, a Geomega, a Hungarian Horizon Energy, az O&G Development és a TDE támogatták.