Korea, ami megdobogtatja a szívemet

2022.10.14.
Korea, ami megdobogtatja a szívemet
A fenti mottóval hirdette meg hagyományos szónokversenyét az ELTE Koreai Tanszéke és a Dankook Egyetem, az első helyet Juhász Evelin, az ELTE harmadéves koreai szakos hallgatója szerezte meg.

A koreai nyelvű szónokversennyel a két egyetem a koreai írás (a hangul) megalkotásának emléknapját ünnepelte. A versenyen az ELTE Koreai Tanszékén és a Sejong Intézetben tanuló fiatalok a „Korea, ami megdobogtatja a szívemet” jelmondat alapján tartottak koreai nyelvű előadásokat, így mérve össze nyelvi és szónoki képességeiket.

Az eseményen részt vett Park Chul Min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete és Kim Soo Bok, a Dankook Egyetem rektora is. A versenyzőket Mecsi Beatrix, az ELTE Koreai Tanszék vezetője köszöntötte, majd a döntőbe jutott 14 versenyző egymás után állt színpadra, hogy előadja képekkel és videó-bejátszásokkal is színesített produkcióját.

A verseny zsűrijének tagjai Mah Sangyoung professzor, a Dankook Egyetem Doktori Iskolájának vezetője, Kim YongDuk, a KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency) vezérigazgatója, Mecsi Beatrix, az ELTE Koreai Tanszék vezetője, Takáts Mária, az ELTE Koreai Tanszék nyugalmazott nyelvtanára és Nguyen Krisztina, az ELTE Koreai Tanszék nyelvtanára voltak, és az összes produkciót egységesen magas színvonalúnak értékelték. Szempont volt a nyelvezet és a használt kifejezések pontossága, az előadó beszédének folyékonysága, az előadás témája, tartalma és felépítése, illetve a helyes kiejtés és az akcentus természetessége. A pontozás során vizsgálták azt is, hogy az előadó mennyire törekedett a hallgatósággal való kommunikációra.


A zsűri ötféle szempont alapján értékelte az előadásokat

Az első helyet (Szedzsong király díj) a zsűri értékelése alapján Juhász Evelin (az ELTE harmadéves koreai szakos hallgatója) nyerte előadásával, nyereménye egy Koreába szóló retúr repülőjegy mellett részvételi lehetőség a Dankook Egyetem nyári képzésén. Második lett (Hunmindzsongum-díj) és ezzel egyéves nyelvi képzést nyert a Dankook Egyetemen Horváth Fanni (az ELTE harmadéves koreai szakos hallgatója). A harmadik helyet (Cshondzsiin-díj) Fodor Dominika (az ELTE harmadéves koreai szakos hallgatója) szerezte meg, nyereménye egy hathónapos nyelvi képzés a Dankook Egyetemen.

Emellett a Csu Sigjong-díjat nyert Csapó Lili (az ELTE elsőéves mesterképzéses koreai szakos hallgatója), a Hangul-díjat pedig Zsebi Alexandra (az ELTE harmadéves koreai szakos hallgatója) érdemelte ki. Emellett minden résztvevő megkapta a Dankook Egyetem tiszteletbeli elnökének, Jang Choongsik professzornak a regényét és a jelenlévő Kim Soobok professzor, a Dankook Egyetem rektora által írt koreai nyelvű verseskötetet.

Az esemény Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes, a Távol-keleti Intézet és a Sejong Intézet igazgatója beszédével zárult. Ezt követően a Dankook Egyetemről érkezett delegáció ellátogatott a Koreai Tanszékre, ahol az ott dolgozó kollégákkal egy kötetlen beszélgetés keretében ismerték meg a tanszéken folyó oktatói és kutatói munkát, valamint megerősítették szándékukat az eddigi kooperáció további bővítésére.

Az ELTE és a Dankook Egyetem koreai nyelvű szónokversenye

Az ELTE és a Dankook Egyetem koreai nyelvű szónokversenye

0

/

0

0

/

0