Környezetpszichológia az idősotthonokban

2021.12.10.
Környezetpszichológia az idősotthonokban
Nemzetközi együttműködésben nyert kutatási pályázatot az ELTE Ember-Környezet Tranzakció Intézete. A támogatás segítségével francia és magyar időseket gondozó intézményekbe ellátogatva végeznek környezetpszichológiai felméréseket mind az idősek, mind az őket ápolók életkörülményeiről.

A projektben a franciaországi Université Catholique de Lille (UCL Lille) és az ELTE PPK EKTI kutatói és PhD-hallgatói vesznek részt. A két egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap "Kétoldalú Tudományos és Technológiai (TéT) együttműködés támogatása" című pályázatán nyert támogatást "Tempora et mores - Multidiszciplináris szemléletű tudástranszfer francia és magyar idősgondozással foglalkozó intézményekben" című közös projektjével. A francia partner által kezdeményezett, kétoldalú tudáscsere-program célja, hogy a franciaországi és hazai idősgondozásról környezetpszichológiai kutatásokat folytasson. Ennek érdekében két-két, idősek ápolásával és gondozásával foglalkozó intézménybe látogatnak el.

A látogatások során azt vizsgálják, hogy az idős, demenciával küzdő személyek milyen körülmények között élnek egy-egy intézményben, valamint milyen munkakörülmények közt dolgozik az ápolásukat végző személyzet. Az intézmények megismerése és a feltáró vizsgálatok elvégzése után a partnerek nemzetközi, tudományos konferencián vesznek részt. Az együttműködéstől azt várják, hogy

elindul a közös gondolkodás a francia és a magyar kutatók között az időskori demencia környezetpszichológiai kontextusának témakörében.

A projekt keretei között megvalósuló kutatói találkozások, kiegészítve a magyarországi és franciaországi intézményi látogatásokkal, életszerű tapasztalatokkal járulhatnak hozzá a magyar és nemzetközi tudományos élethez. A tudásmegosztást és a disszeminációt a projekt során létrejövő, az érdeklődők számára szabadon hozzáférhető anyagok, módszertani útmutató segítik, amelyek elterjesztésében számos szervezet segíti a munkát, így például a Kortárs Építészeti Központ.