Koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésére alakult magyar konzorcium

2020.03.16.
Koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésére alakult magyar konzorcium
Az új, járványos megbetegedés kezelésére szolgáló, kétkomponensű, fehérjealapú készítmény létrehozását célzó projektet az ELTE Természettudományi Kar Immunológiai Tanszéke vezeti Kacskovics Imre egyetemi tanár irányításával.

A konzorcium kutatási munkáiban a hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői vesznek részt, így a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Biológiai Intézete és a Szentágothai János Kutatóközpont kutatói, virológusai. Az együttműködés vállalati oldalát a hazai gyógyszerkutatásban és biotechnológiai fejlesztésben élen járó, megfelelő gyártási kapacitásokkal rendelkező Richter Gedeon Nyrt. és a biotechnológiai fejlesztéseket nemzetközi szinten végző ImmunoGenes Kft. szakemberei adják.

Mint Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszék vezetője, a konzorcium ötletgazdája elmondta, olyan gyógyszer létrehozása a cél, amely semlegesíti a szervezetbe került vírust és a remények szerint azokat a sejteket is elpusztítja, amelyeket a kórokozó megfertőzött. A kétkomponensű, fehérjealapú készítményen máris gőzerővel dolgozik a konzorcium, hogy a vírusellenes szert az országon belül mihamarabb elő lehessen állítani. 

A koronavírus terjedéséről, hatásmechanizmusáról, a betegség lefolyásáról már most nagyon sok információ áll rendelkezésre. Az ACE2-Fc fúziós fehérjéről keveset tudunk, de minden bizonnyal sok publikáció fog erről a molekuláról beszámolni. Szintén jelentős azoknak az erőfeszítéseknek a száma, amelyek hasonló vagy más terápiás eljárásokon dolgoznak a koronavírus fertőzés megelőzésére és a kialakult betegség kezelésére.

 A kutatócsoport hamarosan izolálni fogja a hazai betegekben megjelent vírust. Ezzel azonosítani lehet majd a kialakult klasztereket, a járvány gócpontjait, illetve az ezek közt létrejövő terjedési láncokat.

Az ötletadó ELTE elméleti és gyakorlati immunológiai, virológia és biotechnológiai szakértelmével járul hozzá a projekt sikeréhez.

Szakértői a már meglévő és újonnan megjelenő információkat folyamatosan monitorozzák és elemzik, értékelik a kialakult helyzetet. Fontos szerepük lesz majd az is, hogy a projekt kapcsán megjelenő problémákra megoldási javaslatokat keressenek és tegyenek. 

A kormányzati támogatással meginduló együttműködés célja nem az immunvédettséget kialakító védőoltás, hanem egy olyan terápiás készítmény létrehozása, amely a fertőzöttek szervezetében semlegesíti a vírust. Az új koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére a szakirodalom alapján egy fúziós fehérje lehet leginkább alkalmas – mondta el Kacskovics Imre.

A Richter Gedeon Nyrt. a konzorciumon belül a terápiás fehérje technológiai eljárását dolgozza ki, és gyártóhelyet biztosít a későbbi gyógyszernek, továbbá a gyógyszerfejlesztési tapasztalatával ad támogatást a fejlesztési fázisokban.

A hazai egyetemek közül a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja rendelkezik egyedül olyan 3-as illetve 4-es biológiai biztonsági szintű virológiai kutatólaboratóriummal, amely képes a legmagasabb fertőzőképességű vírusokkal is dolgozni. A jelenlegi projektben ők tesztelik az elkészült biologikum hatékonyságát mind in vitro szövettenyészetekben, mind pedig in vivo állatkísérletekben.

Az ImmunoGenes a projekt kapcsán génmódosított egereket és nyulakat állít majd elő, amelyek az emberi ACE2 receptort fejezik ki, és ezáltal vizsgálható bennük a SARS-CoV-2 fertőzés, illetve a fertőzés megakadályozása a Richter által kifejlesztett és megtermelt ACE2-Fc fúziós fehérjével.

Ahogy minden gyógyszerkutatás,

a terápiás fehérje fejlesztése is időigényes, számos kockázatot és bizonytalanságot hordoz.

A folyamatnak maradéktalanul meg kell felelnie a hatóságok által előírt szigorú követelményeknek.

A fenti tényezők miatt az eredményes készítményfejlesztés esetén is évekig tarthat, amíg a készítmény piacra kerül. Ha a projekt a rendkívül éles nemzetközi versenyben sikerrel jár, akár több évtizedre is megalapozhatja a koronavírus és az ahhoz hasonló megbetegedések kezelését Magyarországon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a készítmény létrehozását a rendelkezésre álló kutatás-fejlesztési forrásokból támogatja.

Forrás: ITM, Portfolio