Korszerűbb épületben tanulhatnak az ELTE diákjai

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több mint 850 millió Ft támogatást nyert el a KEOP – 5.6.0/12-2013-0041 elnevezésű pályázati projekt keretén belül az ELTE épületeinek energetikai korszerűsítésére, mely összegből végül megvalósulhattak az ELTE Gyertyánffy István Általános Iskola felújítási tervei is.

Az elmúlt években történtek ugyan felújítások a Kiss János altábornagy utcai iskola épületében, de olyan átfogó rekonstrukciót, amely megfelelne a mai kor igényeinek és elvárásainak, eddig sem pályázati forrásból, sem önerőből nem sikerült megvalósítani.

A 33 éves épület legjelentősebb felújítása keretében az ablakok cseréje, a hőszigetelés és fűtés korszerűsítése mellett modern és esztétikus külsőt kapott az iskola homlokzata is. A 127 millió Ft-ból most megvalósult fejlesztések eredményeként a jövőben csökken az üvegházhatású gázok kibocsájtása, de fontos szempont volt az is, hogy az iskolai oktatásban részt vevő gyermekek megújult, környezetbarát, modern körülmények között tölthetik mindennapjaikat.

A 2015. november 17-én tartott ünnepélyes átadón a gyakorlóiskola művészeti osztályának előadása után Mesterházy Ferenc iskolaigazgató köszönetet mondott a felújításért. Solti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri biztosa arról beszélt: a Kormányzat elkötelezett, hogy fenntartóként támogassa a felsőoktatási intézményeket a többi között abban, hogy ingatlanállományuk megfeleljen a XXI. század energetikai elvárásainak.  

Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere kiemelte, hogy a felújításra szánt minden fillért hasznosan és eredményesen használták fel, majd méltatta a körzetes intézmény előnyeit a jövő pedagógusainak szakmai fejlődése szempontjából.

Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, hogy a gyakorlóiskolák rendkívül fontosak az Egyetem számára, ez a beruházás pedig azt is mutatja, hogy az ELTE elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett.

Az ünnepség után tartott épületbejáráson az Egyetem vezetői kiemelték: a jövőben is arra törekednek, hogy évről-évre egyre több ELTE-s intézmény újulhasson meg.

2015.11.19.