Kossuth-szónokverseny

2022.10.13.
Kossuth-szónokverseny
Az ELTE és a Petőfi Kulturális Ügynökség versenyre 60 másodperces videókat várnak öt közérdekű témában, pro vagy kontra érvekkel.

A közösségi média javította az emberi kommunikációt, vagy rontott rajta? Ki számít ma hírességnek? A szelektív hulladékgyűjtés vajon a jelenlegi formájában hatékony lehet? Létezik barátság férfi és nő között? Aki okoseszközzel fizet, jobban szórja a pénzt? Olyan témák ezek, amelyekről mindenkinek van véleménye, de vajon mindenki meg is tudja fogalmazni azt, mondjuk egy percben? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Kossuth-szónokverseny az ELTE és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében.

A szónokversenyt huszonhárom éve rendezik meg az ELTE-n, célja a vitakultúra fontosságának hangsúlyozása a legegyszerűbb, hétköznapi helyzetekre is kivetítve – hiszen véleménye mindenkinek van, elmondani azt egy percben azonban nem is olyan könnyű. A versenyzőknek jelentkezésképp egy legfeljebb 60 másodperces TikTok-videót kell készíteniük, de a döntőn egyéb műfajokban, háromperces, klasszikus szónoklatban és vitahelyzetben is megmérettethetik magukat.

A versennyel a szervezők arra biztatják a fiatalokat, hogy merjenek megszólalni, legyenek hatással kortársaikra, mint Petőfi, az első magyar influenszer. Elképzelésük szerint ütköztetik a hagyományos és klasszikus retorikai értékeket és tudást elsajátító egyetemista réteget azokkal a fiatalokkal, akik nem klasszikus szónoklást tanulnak, mégis nagyon jó verbális képességekkel rendelkeznek, hiszen Petőfi és Kossuth is remek szónok volt, de eltérő stílusban tudtak nagyot alkotni.

A nyertesek akár félmillió forinttal, vagy egy fél éven át tartó influenszeri együttműködéssel is gazdagodhatnak.

Jelentkezés határideje: október 22., 23.59

A verseny hivatalos oldala a nevezési feltételekkel
Pályázati felhívás