Köszöntötték az ELTE és a BEAC riói olimpikonjait

2016.05.09.
Köszöntötték az ELTE és a BEAC riói olimpikonjait

2016. május 6-án a Pázmány-nap és a Magyar Sport Napja alkalmából az ELTE Egyetemi Könyvtárában megnyílt a „BEAC – Az elsők” sporttörténeti kiállítás. Az ünnepségen köszöntötték az ELTE és a BEAC riói olimpikonjait: Kapás Boglárka úszót, valamint Staicu Simona, Csere Gáspár és Srp Miklós atlétát, valamint Illés Fanni paralimpikont. Hámori Jenő, 1956-os olimpiai bajnok rehabilitálására is sor került, akinek neve felkerült a BEAC büszkeségfalára.Köszöntőjében Mezey Barna, az ELTE rektora, a kiállítás fővédnöke kiemelte: a sport találkozik azzal a hitvallással, amit az egyetem is képvisel, vagyis a minőséggel. „Nincs egyetemi sport a BEAC nélkül, és nincs BEAC az ELTE nélkül. A kiállítás az egyetem és a klub közös történetének legszebb és legérdekesebb pillanatait eleveníti fel. Ezzel szeretnénk csatlakozni azokhoz a sportegyesületekhez, amelyek méltó módon kívánnak megemlékezni kiemelkedő sportolóikról, vezetőikről. Célunk – hangsúlyozta a rektor – megőrizni az általuk felépített közösség hagyományait és örökségét.”

Karácsony András, a BEAC elnöke arról emlékezett meg, hogy az 1898-ban alapított BEAC a kezdetektől úttörő szerepet játszott a magyar sportéletben, a 20. század elején pedig a magyar sport fejlődésének egyik fontos szereplőjévé vált. Beszédében felhívta a figyelmet rá, hogy az egyesület vezetői, tagjai több sportág meghonosításában és népszerűsítésében is az élen jártak, munkásságuk példát mutatott a később megalakuló egyetemi sportegyesületek számára is. Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében a tanulás és a sport szoros összefüggéséről beszélt: mindkettőben fontos az előrelépés, a fejlődés, a legjobbá válás vágya. „A kiállításon látható sportolók bizonyították, hogy a tanulás és a sport összeegyeztethető, mindkettőben csúcsra lehet jutni.”
Ezt követően az ELTE és a BEAC riói olimpikonjait köszöntötték: Kapás Boglárka úszót, valamint Staicu Simona, Csere Gáspár, és Srp Miklós atlétát. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszönetét fejezte ki, amiért az ELTE és a BEAC a jelenleg Madeirán versenyző Illés Fanni paralimpikon úszóról sem feledkezett meg.

Az esemény keretében rehabilitálták Hámori Jenőt, a BEAC 1956-ban kardcsapatban olimpiai bajnok vívóját: az egykori kitűnő sportoló a hat BEAC-os olimpiai aranyéremből az ötödiket szerezte, ám neve hatvan éven keresztül hiányzott a klub dicsőségtáblájáról. A 82 éves Hámori sporttársa, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó felidézte a kardvívóról őrzött emlékeit, örömmel mondta, hogy személyesen láthatta azt a vívótermet, amit New Orleans-ban Hámori hozott létre. Az egykori olimpikon és Karácsony András leleplezte azt a márványtáblát, amelyen az olimpiai bajnokok között már Hámori neve is szerepel, és amely az ELTE Bogdánfy úti sporttelepén a régi helyére kerülhet. „Még ha a BEAC el is feledkezett rólam, én sosem felejtettem el a BEAC-ot, az ELTE-t és a magyarságomat” – mondta Hámori Jenő, majd beszélt arról, hogy a melbourne-i olimpia után Amerikában telepedett le, a New Orleans-i Tulane Egyetem orvosi karának biokémia professzora lett, aki 2003-tól az ELTE-n is előadásokat tartott vendégprofesszorként.Végül Simon Gábor, a BEAC ügyvezető igazgatója szólalt fel, aki az egyesület és az Egyetem szoros együttműködéséről beszélt, amely manapság is folyamatos és aktív, többek között Scheuer Gyula kancellár támogatásának köszönhetően. Az Egyetem a közeljövőben fejleszteni kívánja a lágymányosi sporttelepét és az egyetemi sportinfrastruktúrát: többek között sor kerül a Bogdánfy úti sportcsarnok teljes körű felújítására, valamint jelenlegi kiszolgáló épület elbontására és egy új, korszerű, több sportágat és az oktatást kiszolgáló sportközpont építésére.

A „BEAC – Az elsők” kiállítás a közeljövőben a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, az Albertfalvai Közösségi Házban, valamint az ELTE campusain tekinthető meg.

A kiállítás kísérőfilmje:

BEAC