Kovács Lilla Nóra az ELTE „open science” díjasa

2023.11.24.
Kovács Lilla Nóra az ELTE „open science” díjasa
A nyílt tudomány területén elért eredményeket elismerő  ELTE "Kinyitjuk a tudományt" díjra az egyetem valamennyi kutatója pályázhatott.

Az „open science” azaz nyílt tudomány az együttműködésen alapuló kutatási folyamatok és az eredmények közzétételének új megközelítését teszi lehetővé digitális technológiák és modern, együttműködést támogató eszközök segítségével. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem elkötelezett a kutatók, kutatóhelyek, ipari szereplők és az egész társadalom számára egyaránt előnyös tudásmegosztás iránt, és ennek megfelelően támogatja az ezirányú kutatói törekvéseket. 

Az Egyetem Tudományos Tanácsa 2023-ban pályázatot írt ki az ELTE – „Kinyitjuk a tudományt” díj elnyerésére. A díjjal olyan kutatókat kíván elismerni, akik kiemelten aktívak a nyílt tudomány ismert területein, és akiknek ilyen irányú tevékenysége példaként állítható az ELTE közössége elé. A kitüntetést az Egyetem 2020-ban alapította fiatal, ígéretes kutatók számára – idén a díj önállósult és már életkori megkötés nélkül megpályázható.  

A pályázatra összesen 13-an jelentkeztek, közülük választották ki az idei nyertest. Az elismerést első alkalommal Kovács Lilla Nóra pszichológus kapta a nyílt tudomány terén nyújtott sokoldalú tevékenységéért.  

Kovács Lilla Nóra 2022 óta dolgozik az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán. Jelenleg a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék adjunktusa, valamint a Személyiség, Egészség és Érzelemszabályozás Kutatócsoport tagja. 2023 márciusában „recommender” státuszban csatlakozott a Peer Community In Registered Reports (PCI) nonprofit kezdeményezéshez, amely nyílt hozzáférést biztosít publikációkhoz, nyers adatokhoz és elemzési tervekhez, ezzel segítve a pszichológiai kutatásokat. A PCI-nál betöltött szerepén túl saját publikációi során is a lehető legszélesebb körben a nyílt tudomány gyakorlatát követi. Eddig öt kutatási publikáció első szerzője volt; kutatótársaival az adatokat és az elemzési terveket is nyilvánosan elérhető repozitóriumban osztja meg, illetve preregisztrálja, főbb eredményeit ismeretterjesztő folyóiratban közérthető formátumban is publikálja.


Az elismerést A tudományos kutatás napja az ELTE-n rendezvényen Borhy László rektor és Sziklai Péter tudományos rektorhelyettes, a Tudományos Tanács elnöke adta át az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.