Közel 12 ezren kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben az ELTE-n

2022.08.24.
Közel 12 ezren kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben az ELTE-n
Közzétették a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, 2022 szeptemberében induló képzések ponthatárait: az Eötvös Loránd Tudományegyetemre 529 új jelentkező került be, akik csatlakozhatnak az általános felvételi eljárásban felvett 11.355 új hallgatóhoz. 

Az ELTE képzései nemcsak az általános felvételi eljárás, hanem a pótfelvételi eljárás során is egyre népszerűbbek, évről évre többen választják intézményünket: 2021-ben 451-en, 2020-ben 488-an kerültek be, az ezt megelőző években 400 alatt maradt ez a szám.

A pótfelvételi eljárás keretében a legtöbb új hallgató idén is az Állam- és Jogtudományi Karra érkezik (125), a tavalyi évhez képest többen nyertek felvételt a Gazdaságtudományi Karra (84), a Tanító- és Óvóképző Karra (69), a Bölcsészettudományi Karra (57), az Informatikai Karra (52) és a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központba (34) is. Fontos kiemelni, hogy tanárszakokra a tavalyi 55-tel szemben idén 87 sikeres pótfelvételiző volt.   

A pótfelvételin idén is lehetőség volt állami ösztöndíjas képzések meghirdetésére, így a most felvettek közül 139-en ilyen finanszírozási formában kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételizők közül 485-en a budapesti egyetemi campusokon, míg 44-en Szombathelyen lesznek az ELTE hallgatói.  

A 2022-es általános és pótfelvételi eljárás adatai alapján az egyetem legnépesebb évfolyamai a Bölcsészettudományi Karon (2231), a Gazdaságtudományi Karon (2184), valamint a Pedagógiai és Pszichológiai Karon (1467) indulnak.

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 21-én meghatározott ponthatárnál, ha a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették, valamint a jogszabályi minimumnál (alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50), ha a képzést az általános eljárásban nem hirdették meg. A pótfelvételi során már csak egy képzés jelölhető meg, csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel az általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba.

A sikeres felvételizőknek a felsőoktatási intézmény külön felvételi határozatot küld, amelyben többek közt tájékoztatja őket a beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendőkről is.