Közel 6 milliárd forint az idén induló fejlesztési beruházásokra

2016.01.05.
Közel 6 milliárd forint az idén induló fejlesztési beruházásokra
A Kormány előző év végi döntéseinek értelmében Egyetemünk közel 5 milliárd forintos támogatást nyert el infrastruktúra-fejlesztésre és energetikai korszerűsítésre. A Bibó István Szakkollégium teljes körű felújítására 700 millió forintos kormányzati támogatáshoz jutott intézményünk.  

A Kormány 2015. évi utolsó ülésein több, az ELTE számára kedvező döntést hozott: a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program 5.6.0/12-2013-0041. számú projekt keretében 5 milliárd forintos támogatást nyert el az Eötvös Loránd Tudományegyetem infrastruktúrájának fejlesztésére, épületeinek energetikai korszerűsítésére, mellyel éves szinten több mint 195 millió forintos energia-megtakarítást érhet el az egyetem. A Kancellária Beruházási és Üzemeltetési Igazgatósága által összeállított tervek alapján, ezen felül 700 millió forintos kormányzati támogatáshoz jutott az Egyetem a Bibó István Szakkollégiumának teljes körű felújítására. Az elnyert támogatási összegekkel olyan középtávú beruházási folyamatot indít el az ELTE, mellyel oktatási épületeinek, kollégiumainak folyamatos fejlesztésével egy európai színvonalú infrastruktúra kialakítását tudják megvalósítani a következő években. A beruházások befejezésének várható időpontja 2018 év vége.

A fenti siker régóta váratott magára, hiszen az ELTE az elmúlt 10 évben minimális összegeket fordított épületállományának fejlesztésére. Ezt a lemaradást most jelentősen képes csökkenteni az intézmény, és érzékelhető módon korszerűsödik ingatlanállománya. Az ELTE hosszú távú intézményfejlesztési stratégiájának kiemelt célja, hogy modern, folyamatos megújulásra képes egyetemként növelje hallgatókat vonzó képességét hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. Ennek egyik legfontosabb eszköze az egyetem infrastrukturális színvonalának további fejlesztése, az egyetem vagyonkezelésében lévő épületek üzemeltetésének központi megszervezése.

A fenti döntéssel együtt a kancellári rendszer bevezetése óta EU-s és kormányzati támogatásból 6 milliárd 480 millió forintot nyert el az Egyetem beruházási célra. A több mint fél éves előkészítő munka eredményeként, a most elnyert 5 milliárd forintos támogatással új lehetőségek nyílnak meg, és 2016-tól a korábbiaknál nagyságrendekkel komolyabb fejlesztésekbe kezdhet az Egyetem.  „A cél az ELTE vagyonkezelésében lévő ingatlanok megújuló épületenergetikai elvárásoknak megfelelő folyamatos fejlesztése, az energiaköltségek folyamatos csökkentése. A következő három évre komplex energiahatékonysági tervet készítettünk a KEOP forrásaira is alapozva, hogy jelentősen csökkenthessük energiaköltségünket, ezzel további forrásokat teremtve alaptevékenységünk folyamatos támogatásához.” – hangsúlyozta dr. Scheuer Gyula kancellár.

A többlépcsős beruházásnak köszönhetőn építészeti, gépészeti és energetikai felújítások kezdődnek el az intézmény 16 épületében, többek között egyetemi kollégiumaiban, közoktatási intézményeiben, valamint egyes karainak épületeiben. A KEOP projekt keretében többek között korszerűsödik az épületek fűtési és szabályozási rendszere, új homlokzati hőszigeteléseket kapnak az épületek, korszerűsítik a használati meleg víz hálózatot is, és kicserélik a nyílászárókat. A beruházás keretében napelemmel termelt villamos energia termelése is kiépítésre kerül.

Az ELTE hazai és nemzetközi vonzerejének növelése érdekében a kollégiumi férőhelyek minőségi és mennyiségi fejlesztését, és az ehhez szükséges céltámogatások bevonását tűzi ki célul. A Beruházási és Üzemeltetési Igazgatóság eredményes előkészítő munkája nyomán 700 millió forintos kormányzati támogatást kap az Intézmény a Bibó István Szakkollégium épületének fejlesztésére. A felújítási program tartalmaz egy a teljes épületre vonatkozó átalakítást és energetikai korszerűsítést, továbbá az épület környezetének rendezését is lehetővé teszi. A felújítás és bővítés során minden szobához saját fürdőszobát alakítanak ki, az épület új lakószintet kap, így további 11 szobaegység épül.  Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben KEOP-os, részben pedig 900 millió forint egyetemi saját forrás felhasználásából. A hallgatói férőhelyszám ezzel a kollégiumban 890 főre emelkedik és hasonlóan a Bibó István Szakkollégium felújításához, itt is minden szobához saját fürdőszoba fog tartozni.  A tervezett felújítások jelentős mértékben hozzájárulnak az ott lakó hallgatók, az ott kutatást végző és dolgozó egyetemi polgárok komfortérzetéhez, és az európai színvonalnak megfelelő környezet kialakításához.

A Kancellária a Műszaki Főigazgatósággal közösen jelenleg is több beruházás előkészítésén dolgozik, többek között szeretnék közintézményeik közül 3 gimnáziumuk teljes körű belső felújítását is elvégezni kormányzati támogatás segítségével. Az egyetem az Intézményfejlesztési Tervében is kiemelten kezeli kollégiumi férőhelyeinek bővítését, a belföldi és külföldi hallgatói igényeinek jobb kiszolgálását.