Közlemény az oktatói béremelésről

2017.02.08.
Közlemény az oktatói béremelésről
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatóinak béremelésével kapcsolatban a sajtóban megjelent hírekre reagálva Egyetemünk az alábbi közleményt adja ki.

Magyarország központi költségvetéséről szóló törvényének értelmében - a tavalyi 15%-os emelkedést követően - 2017. január 1-től további 5%-kal nőtt, ezzel 528.000 Ft-ra emelkedett az egyetemi tanárok garantált illetménye, és ehhez igazodva változott más oktatói-kutatói munkakörök bérszintje is. Ez a bérrendezés az ELTE közel 2000 munkatársát érinti.  A béremelés szabályai szerint a garantált bérelemekre kell számítani a megfelelő mértékű emelést, ennek következtében különböző mértékben változik azoknak az illetménye, akiké meghaladja a jogszabályban rögzített szintet. A jelenlegi béremelés az oktatók több mint 68%-ának átlagban több mint 10-20.000 forint, 20%-ának pedig jelentős, akár 50.000 Ft-ot is elérő fizetésemelést jelent. Az oktatói béremelésre - továbbá a minimálbér-emelkedés érvényesítésére - az ELTE 2016-ban 845 millió, 2017-ben 1185 millió forint többlettámogatást kapott.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az ELTE esetében semmiképpen sincs szó az előző években juttatott Erzsébet-utalvány összegének fizetésbe történő beépítéséről és megszüntetéséről sem. Ellenkezőleg: a munkatársak - a kötelezően előírt béremeléstől függetlenül - továbbra is meg fogják kapni a béren kívüli juttatást, mely további havi 6000 Ft készpénzben történő kifizetést jelent minden dolgozónknak. A béren kívüli juttatások első kifizetése várhatóan március hónapban megkezdődik, és visszamenőleges hatállyal, év végéig havonta kerül kifizetésre az érintetteknek.