Kozmikus sugárzás a laborban

Kozmikus sugárzás a laborban
01/31

2019. január 31. 17:00 - 19:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)

01/31

2019. január 31. 17:00 - 19:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)


Veres Gábor, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék egyetemi tanára a kozmikus sugárzásról és annak laboratóriumi vizsgálatáról beszél „Az atomoktól a csillagokig” előadássorozat soron következő eseményén.

A Földet százezer-milliárd olyan proton bombázza a világűrből minden másodpercben, melynek energiája nagyobb egy tera-elektronvoltnál, és az ebből származó kozmikus sugárzás a mindennapi életünk része. A Genf melletti Nagy Hadronütköztetőben (LHC) is éppen ugyanennyi proton száguld körbe egy-egy nyalábban, hasonló energiával. Mit tanulhatunk tehát a kozmikus sugárzásról a laboratóriumban? Milyen eszközöket használunk a méréshez, és milyen mennyiségeket tudunk mérni? Ennek a témának néhány izgalmas részletét tekinti át az előadás.

Veres Gábor az ELTE-n szerzett diplomát, majd 2002-ben PhD-fokozatot. 2013-ban avatták a Magyar Tudományos Akadémia doktorává, majd 2014-ben szintén az ELTE-n habilitált. Kutatóként dolgozott többek között a CERN svájci központjában és a Massachusetts Institute of Technology-n a Boston mellett fekvő Cambridge-ben. Kutatási területe a kísérleti részecske- és magfizika.

A tizenegyedik éve futó „Az atomoktól a csillagokig” sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.