„Közös elhivatottság révén lehet kimagasló eredményeket elérni”

2019.09.06.
„Közös elhivatottság révén lehet kimagasló eredményeket elérni”
Újra megnyitotta kapuit régi és új hallgatói előtt az Eötvös Loránd Tudományegyetem: szeptember 6-án Borhy László rektor évnyitó beszédével az Aula Magnában kezdetét vette az Eötvös Loránd Tudományegyetem 385. tanéve. A Szenátus ünnepi közgyűlésén kitüntették az Egyetem kiválóságait, és "professor emeritus" címmel ismerték el a legeredményesebb oktatók munkáját.

A kortalan értékekre hívta fel a figyelmet tanévnyitó beszédében Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, mikor beszámolt rektori ciklusa első két évének legnagyobb eredményeiről és beszélt az Egyetem előtt álló feladatokról is. Soha nem volt még ilyen magas az új hallgatók száma – mondta el –, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem több képzési területen is vezető szerepet tölt be. Itt képzik a legtöbb pedagógust az országban, és a képzési portfóliójában csak tavaly megjelent gazdálkodástudományi képzések népszerűsége is megfelel az előzetes optimista elvárásoknak. Mindez annak köszönhető, hogy valamennyi kar áldozatos munkát végzett az év során: csakis közös elhivatottság révén lehet ugyanis kimagasló eredményeket elérni.

Az ELTE karai egybehangzóan vallják azt is – mondta el a rektor –, hogy gyorsan változó

mai világunk kihívásainak az innovációs kapacitások megerősítésével és előremutató kutatással lehet megfelelni,

és e tekintetben az Egyetem nagy lépésekkel halad előre: a 2018-ban indult Innovációs Fejlesztési Tervnek megfelelően nemcsak önálló kompetencia-programok indultak el, hanem megerősítettük az intézményi K+F+I szolgáltató infrastruktúrát is. Az ELTE a Tématerületi Kiválósági Programnak és a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programnak köszönhetően már 7 területen tudja modernizálni tudományos kutatásait, építi nemzetközi kapcsolatait és biztosít életpályát fiatal kutatóinak.

„Egyetemünket mostanra teljes egység jellemzi" – állapította meg Borhy László. Stabilizálódott a Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi Kar helyzete, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (a régiós pedagógusképzés, a duális képzések, és a 3. funkciós egyetemi tevékenység meghatározó regionális színtere) létrejöttével a szombathelyi képzési helyszín rohamos fejlődésnek indult.

Mindeközben az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban az élesedő verseny ellenére is stabilan tartja pozícióját, és jelentős eredményeket ért el a nemzetköziesítés terén. Az Európa Tanács támogatását 2019-ben elnyert CHARM-EU konzorcium tagjaként a globális színtéren nagy lépést tett előre: a kezdeményezésben való részvételünk a következő években úttörő szerepet biztosít számunkra az Európai Felsőoktatási Térség jövőjének formálásában – emelte ki Borhy László.

Az idei tanévnyitón, egyedülálló módon, az eredeti nagyszombati egyetemi jelvények, Egyetemünk, a Bölcsészettudományi Kar és az Állam- és Jogtudományi Kar pedumai is megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Múzeum engedélyével, és Borhy László viselhette a 200 évvel ezelőtt I. Ferenc császár által adományozott eredeti rektori láncot.

A hagyományokhoz híven a tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen ismerik el az egyetem kiváló oktatóinak, dolgozóinak munkáját. Ilyenkor adják át a több évtizedes kiemelkedően magas színvonalú, hazai és nemzetközi oktató tevékenység, tudományos teljesítmény, a tudományos utánpótlás nevelésében való részvétel, valamint az oktatás és kutatás terén végzett szakmai közéleti tevékenység elismeréseként a „professor emeritus” címeket is. A megtisztelő kitüntetést Borhy Lászlótól idén 21 professzor vehette át.

Az „Eötvös-gyűrű” kitüntetést kiemelkedő szakmai, tudományos életútja elismeréseként idén Oláh Attila egyetemi tanár, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar korábbi dékánja vehette át.

Az ünnepségen kiosztották többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Emlékérme kitüntetést, a Pro Universitate Emlékérmet, a Szenátusi Érdemérmet, a Mária Terézia Emlékérmet, a Pro Ingenio Nívódíjat és a Pro Ingenio Elismerő Oklevelet és a Trefort Ágoston Emléklapot is, illetve számos dolgozó részesült rektori és kancellári dicséretben. A kitüntetettek névsora itt érhető el.

A kitüntetések átadását követően Horváth Mihály, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntötte az új hallgatóikat. Akik az ELTE-re bekerültek – mondta –, remekül teljesítettek a felvételin, itt az egyetemen pedig kiváló tanároknál tanulhatják majd azt, ami érdekli őket, és remek barátokra tehetnek szert. Az ELTE közössége fantasztikus, olyan közösség, ahova mindenki tartozni akar. Használják ki jól a lehetőséget – biztatta az elsőéveseket –, hiszen "az ELTE-n együtt írjuk a történelmet".

Az ünnepség végén az egybegyűltek megkoszorúzták Pázmány Péter emléktábláját és Eötvös Loránd mellszobrát.

A tanévnyitón Szilvágyi Sándor Liszt Ferenc-díjas gitárművész és az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet Pro Musica vegyeskara működött közre Erdős Ákos habil. egyetemi docens vezényletével.