Közösen a családokért

2020.01.29.
Közösen a családokért
Öt évre szóló szakmai együttműködésről állapodott meg január 28-án az ELTE Bölcsészettudományi Kar és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. 

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke és Sonkoly Gábor, az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja január 28-án ünnepélyes keretek között aláírták a két intézmény között létrejött együttműködési megállapodást. Az eseményen részt vett még Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma családpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Molnár Balázs, a KINCS elnökhelyettese és Bali János, a BTK Néprajzi Intézet egyetemi adjunktusa.   

Az együttműködés elsődleges célja az Egyetem és az Intézet szakmai együttműködésének kialakítása, szellemi erőforrásaik és lehetőségeik koncentrált és optimális hatékonyságú hasznosítása, kutatási együttműködések, továbbá az Egyetem szakirányú képzéseiben részt vevő hallgatóinak az Intézetnél gyakornoki program biztosítása.

A megállapodás értelmében a Kopp Mária Intézet hosszú távon aktívan részt vesz az egyetem oktatási és kutatási tevékenységében, programok szervezésében. A felek a kutatási eredményeket közösen, széles körben ismertetik, egyebek között publikációk, médiamegjelenések formájában, egyetemi kurzusokon, hazai- és nemzetközi konferenciákon, ismeretterjesztő előadásokon.

Sonkoly Gábor, a Kar dékánja méltatta az esemény jelentőségét. Elmondta, hogy számos interdiszciplináris témában fognak együttműködni,

szeretnék megvizsgálni többek között a modernizáció, a fogyasztói társadalom hatását a családokra.

Reményei szerint az ELTE más karai is be fognak kapcsolódni a közös munkába.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma családpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint megtiszteltetés, hogy a legrégebb óta folyamatosan működő egyetem elsők között köt megállapodást az Intézettel. Kiemelte, hogy a legnagyobb kihívás a különböző generációk közötti kapcsolat megtalálása, ezért is fontos az egyetem és az intézet közötti együttműködés.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke kiemelte, hogy a KINCS hidat szeretne képezni a tudomány világa és a szakpolitikai döntéshozatal között. Bízik abban, hogy a családtudományi témák szélesebb körű megjelenése a felsőoktatásban hozzájárul ahhoz is, hogy az egyetemisták kevésbé lássanak akadályt a tanulmányok, a karrier és a családvállalás összeegyeztetése tekintetében. Külön örömét fejezte ki, amiért az ELTE BTK-n írták alá a megállapodást, hiszen a családközpontú, családbarát szemlélet érvényesülése kulturális kérdés is.