Közösségi gazdaság Európában

2022.04.04.
Közösségi gazdaság Európában
Az új modell kialakulását, fejlődését, európai megjelenési formáit vizsgálta több országban egy COST-együttműködés. Az eredményeket összegző, online is elérhető angol nyelvű kötetet a Palgrave MacMillan adta közre, három fejezet szerzője Simonovits Borbála, az ELTE PPK adjunktusa.

Mint Simonovits Borbála elmondta, az új gazdasági modell fő ismérve, hogy megosztáson alapul, és ez a megosztás személyek között jön létre. A sharing economy platformokon jelenik meg: ezek kötik össze a szolgáltatókat a szolgáltatást igénylőkkel. Ilyenek a szállásadó platformok, mint például az AirBnB vagy a Couchsurfing, a közlekedési eszközök megosztására irányuló oldalak, például az Über vagy a Blablacar, de megoszthatjuk másokkal az ételeinket, a tudásunkat, az irodánkat – vagy akár örökbe fogadhatunk egy tanyasi tyúkot is, cserébe a gazda friss tojást szállít nekünk.

A szociológus kiemelte: ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybevétele számos előnnyel jár (mint például a fenntarthatóság, a hatékonyság vagy a rugalmasság), és sokkal nagyobb mértékben épül a felek közti bizalomra, mint a hagyományos piaci tranzakciók, mondjuk egy hotelszoba kivétele. De

a megosztásban részt vevők között könnyen megjelenhet a diszkrimináció,

amelyet a szolgáltatást közvetítő platformok kezelnek így vagy úgy. Problémát jelenthet a résztvevők jogbiztonsága is: a ma még nem kellően szabályozott szektorban a felek könnyen kiszolgáltatottá, alulfizetetté válhatnak, a munkaidő, a munkaeszköz, a szabadság fogalmai hagyományos módon nem kezelhetők.

Számos kutatás irányul a szektorban tapasztalható diszkrimináció feltárására, illetve azoknak a vállalkozási formáknak a vizsgálatára, amelyek látszólag a közösségi megosztás modelljét követik, valójában azonban hagyományos üzleti módokon működnek. Egy hazai terepkísérlet során azt is felmérik, hogy egy szolgáltatás igénybevétele során mennyire befolyásolja a magyar emberek döntéseit a felszín alatt meghúzódó bizalmatlanság és a diszkrimináció.

A kötet ingyenesen letölthető itt.

Forrás: ELTE PPK