Közvetlenül hasznosítható tudás a gazdaságban is

2017.02.07.
Közvetlenül hasznosítható tudás a gazdaságban is
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017. február 6-án az ELTE Savaria Egyetemi Központ székhelyén. Az országban első alkalommal született ilyen megállapodás egy felsőoktatási intézmény és egy területi kamara között: az együttműködés célja, hogy a felsőoktatás ne csak tudást, hanem valódi karrierlehetőségeket biztosítson a fiatalok számára.

A megállapodás a régió felsőoktatásának és a gazdaság szereplőinek minél szorosabb, érdemi és folyamatos együttműködését tűzte ki célul a képzési irányok és tartalmak meghatározásánál, melynek eredményeként a gazdaság érdekeit szolgáló, valós piaci igényeket kielégítő, értékes képzettséget szerezhetnek az itt tanuló hallgatók.

A megye gazdaságának fejlődése, a minőségi munkahelyek számának növelése, a fiatalok és a képzett szakemberek régióban maradása, egyúttal a megye munkaerő- és befektetővonzó képességének növelésében kiemelt szerepe van az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szombathelyen működtetett oktatási és kutatási szervezeti egységei által kínált képzéseknek.

A stratégiai együttműködés során az oktatás módját és a képzési paletta tartalmát fogják összehangolni Vas megye közép- és hosszú távú gazdasági érdekeivel, folyamatosan reagálva a változó piaci igényekre.

Mezey Barna, az ELTE rektora ünnepi beszédében elmondta, hogy „a Savaria Egyetemi Központ integrációjával nemrég új fejezet kezdődött az egyetem életében. Az iparral való együttműködésben az ELTE-nek sok tapasztalata van, de más jellegűek. Jelen esetben egy egész, egységes régióról van szó, ennek az igényeit kell feltérképezni”. Kiemelte, hogy az ELTE a regionális gazdaságnak hasznára kíván lenni, jelen szerződéssel éppen ennek az együttműködésnek a kereteit határozták meg.

„A tudomány és a gazdaság közötti kapcsolatok építésében mérföldkő ez a megállapodás” – hangsúlyozta Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki beszédében arra is kitért, hogy „a duális képzés elindításával megkezdődött egy folyamat, mely az elméleti oktatással párhuzamosan a gyakorlati képzést is megadja a hallgatóknak”.

Parragh László a magyar felsőoktatás extenzív korszakának végéről és egy új, intenzív korszak kezdetéről beszélt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megállapodás aláírása után kiemelte, hogy a tudományos képzést tekintve a Savaria Egyetemi Központ jobb partnert nem is találhatott volna, mint az ELTE, hiszen jó oktatás nélkül a gazdaság sem lehet versenyképes.

„Azt képviseltük és képviseljük, hogy ne csak tudást, hanem valódi karrierlehetőségeket biztosítsunk a fiatalok számára, olyan ismereteket szolgáltassunk, amelyek közvetlenül hasznosíthatók a gazdaságban” – mondta Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese. Zárszavában Németh István elmondta, hogy az ELTE Savaria Egyetemi Központban a kutatások eredményeként műszerközpont kialakítását is tervezik.

Stratégiai együttműködés az ELTE és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara között

Stratégiai együttműködés az ELTE és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara között

0

/

0

0

/

0