Közvilágítás kisebb fényszennyezéssel

2019.01.03.
Közvilágítás kisebb fényszennyezéssel
Lehetséges olyan közvilágítást kiépíteni, amely jelentősen csökkenti a fényszennyezést és emellett a funkcióját is megfelelően teljesíti – számolt be kutatási programja első eredményeiről az ELTE Savaria Egyetemi Központ. Az EU támogatásával futó projektben az Eszterházy Károly Egyetem és a Kaposvári Egyetem vesz még részt, futamideje 36 hónap. 

A Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén projekt 979,99 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el az Európai Uniótól, a munka 2017 szeptemberében indult el. A pályázat segítségével megvalósuló szakmai tevékenység két fő irány köré csoportosul: a nemzetközi és hazai fényszennyezés-felmérések folytatására és egy közvilágítási mintaprojekt létrehozására. A két alprojekt természetes szinergiája a mintaprojekt segítségével a környezetet érő fényszennyezés eltérő körülmények (megvilágítás, színhőmérséklet) közötti mérése és a környezet biológiai monitorozása.

A projekt keretében nemzetközi szinten is egyedülálló közvilágítási rendszert fejlesztettek ki,

majd ennek alapján két településen, Bárdudvarnokon és Répáshután korszerűsítették a közvilágítást. Ez az ország első olyan közvilágítási rendszere, amely a LED-es technológia alkalmazása mellett képes csökkenteni a fényszennyezést, miközben a korábbi világítási rendszerhez képest számottevő energiamegtakarítással is jár. A lámpatesteket kifejezetten a természet védelme és az egészséges környezet kialakításának igényével tervezték. Elsődleges szempont volt az is, hogy csak meleg fehér fényt bocsássanak ki, minimális kék sugárzással. Ráadásul, a mellékutakon este 10 óra után a világítás gyengül egy kicsit, a lámpák ekkor már csak borostyánsárga fénnyel világítanak.

A fényszennyezés olyan mesterséges zavaró fény, amely a horizont fölé vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába, illetve nem a megfelelő időszakban világít, ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését vagy káros élettani és környezeti hatást okoz, beleértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is. A fényszennyezés növekvő problémát jelent a természeti környezetre és az emberi egészségre, mert a hideg fehér világítások növelik egyes megbetegedések kockázatát a korábbi, narancsos fényű nátriumlámpás rendszerekhez képest. Nem véletlen, hogy számos laptop és mobiltelefon esetében alapbeállítás, hogy napnyugta után melegebb tónusúra vált a kijelző fénye.

A kiépült közvilágítások jóvoltából a települések és környezetük egyben kutatóhelyként is szolgálnak. A „Valós Világítási Környezet Laboratóriumok” lehetővé teszik, hogy a közvilágítás környezetre gyakorolt hatását behatóan vizsgálják, a kutatók így további adatokat nyernek az eltérő színű és erősségű világítás hatásáról a környezetre.

 A projekt eredményei figyelemmel kísérhetők a http://fenyszennyezes.hu/ honlapon.

Forrás: ELTE SEK
Borítókép: Kolláth Zoltán