Kubai felsőoktatási delegáció az ELTE-n

2023.10.30.
Kubai felsőoktatási delegáció az ELTE-n
Reynaldo Velázquez Zaldívar felsőoktatási miniszterhelyettes és nyolc egyetem képviselői oktatási és tudományos együttműködésekről tárgyaltak Lágymányoson.

Október végén az Eötvös Loránd Tudományegyetemre látogatott Reynaldo Velázquez Zaldívar kubai felsőoktatási miniszterhelyettes nyolc kubai egyetem vezetőjével, a látogatáson részt vett Guillermo Vázquez Moreno, Kuba budapesti nagykövete is. A küldöttség Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia elnökének meghívására érkezett Magyarországra, hogy a Magyar-Kubai Rektori Fórum keretében feltérképezze a két ország felsőoktatási intézményei közötti oktatási és tudományos együttműködés lehetőségeit.

A delegációt az ELTE Informatikai Karán Jesús Reyes Nuñez nemzetközi és pályázati ügyekért felelős dékánhelyettes, illetve Botzheim János egyetemi docens, a Mesterségi Intelligencia Tanszék vezetője fogadták. A tanszéken Gyöngyössy Natabara Máté és Lonklang Aphilak doktoranduszhallgatók mutatták be az ELTE AI és AI-alapú robotikai fejlesztéseit. Kiemelték, hogy a mesterséges intelligencián alapuló kutatási projektek világszerte az innovációk és az egyetemek közti nemzetközi együttműködések egyik fő hajtóerejét jelentik.

A kubai vendégeket az ELTE Társadalomtudományi Kar képviseletében Szűcs Zoltán Gábor nemzetközi dékánhelyettes köszöntötte, aki a TÁTK képzési portfoliójának bemutatása után hangsúlyozta a kontinenseken átívelő szakmai kapcsolatok jelentőségét a felsőoktatásban, továbbá felhívta a figyelmet a kultúrák közti tudományos párbeszéd fontosságára.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar és az ELTE TáTK által közösen működtetett ELTE Latin-Amerika Kutatóközpont képviseletében Soltész Béla egyetemi adjunktus, a TÁTK Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatója mutatta be az egyetem latin-amerikai kapcsolatrendszerét, valamint beszámolt az ELTE-n zajló Latin-Amerika-kutatások eredményeiről.