Kulturális inklúziós projekt indul az Egyetemi Könyvtárban

2024.01.11.
Kulturális inklúziós projekt indul az Egyetemi Könyvtárban EN
A European Cultural Foundation (ECF) zsűrije a legjobbak közé választotta a Book of Your Life koncepciót, amelynek célja az ELTE-re érkező nemzetközi hallgatók beilleszkedésének támogatása. Az amszterdami alapítvány és partnerei – a felhívásban elérhető legmagasabb összeggel – 10.000 euróval támogatják az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár projektjét.

A European Challenge éves program az európai könyvtárakat és közösségeiket kapcsolja össze annak érdekében, hogy közösen dolgozzanak ki kreatív megoldásokat a társadalmi elszigeteltség, az egyenlőtlenség, a dezinformáció és az éghajlati válság kezelésére. Az egyes könyvtárak minden esetben a helyi közösség problémafelvetésére reagálnak, programjuk megvalósításához nemcsak anyagi segítséget kapnak, hanem képviselőik részt vesznek a kapcsolódó készség- és tudásfejlesztő mentorprogramban is.

A 2023 őszén meghirdetett harmadik programkörben a zsűri döntése alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem az elmúlt évek egyetlen sikeres hazai pályázója lett. Az ELTE Book of Your Life (BOYL) projektjének célja az elfogadás és tolerancia ösztönzése, a nemzetközi hallgatók kulturális inklúziójának elősegítése, valamint a hallgatói közösség igényei alapján az Egyetemi Könyvtár és Levéltár szolgáltatásainak fejlesztése; ehhez kapcsolódóan egy hallgatói közösségi teret is kialakítanak a Könyvtár Ferenciek terei épületében.  

A program első szakaszában a nemzetközi és hazai hallgatók közösen gondolkodnak arról, milyen aktivitások és tevékenységek könnyíthetnék meg mindennapjaikat a könyvtári és egyetemi közegben, valamint fenntarthatósági és művészeti workshopokon is részt vehetnek. Az ELTE nemzetköziesítési stratégiájával összhangban

a program nagy hangsúlyt fektet a hallgatók mentális jóllétének támogatására, a multikulturális kapcsolatok ösztönzésére:

2024 késő tavaszától többnyelvű tematikus tevékenységeket terveznek, többek között interaktív előadássorozatra, könyvcserére, könyvklubra és pop-up kiállításokra is várják a hallgatókat a Könyvtárba. A közösségi részvétellel megvalósuló pilotprojekt tapasztalatait az ELTE széles körben megosztja hazai és nemzetközi partnereivel.

Az ELTE-n tanuló külföldi hallgatók több mint 100 országból érkeznek, egyre többen globális konfliktusövezetekből. Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár beiratkozott tagjainak jelenleg bő tíz százaléka nemzetközi hallgató. A Book of Your Life projekt tágabb kontextusban így azt is vizsgálja, hogy az egyetemi könyvtárak hogyan válhatnak a nemzetközi kulturális kapcsolatok ösztönzőivé és biztonságos tereivé, illetve hogyan fordíthatják tagjaik figyelmét az általuk őrzött és gondozott kulturális örökségi kincsekre.

A European Challenge különlegessége, hogy a mindenkori nyertesek összeurópai hálózatot hoznak létre, amelynek keretében a könyvtárak rendszeresen megoszthatják egymással tapasztalataikat. Az idei programban európai szinten 55 intézmény vesz részt, az European Cultural Foundation és partnerei (Fondazione Cariplo, Scottish Library and Information Council, valamint az Arts Council England) által nyújtott támogatás több mint 466.000 EUR.   

A 2024 januárja és szeptembere között zajló programot az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, az EHÖK, a Nemzetközi Stratégiai Iroda és az Egyetemi Stratégiai Iroda közösen valósítja meg. A projekt tervezése és megvalósítása a CHARM-EU Szövetség Inklúziós Tervével összhangban zajlik.

További információ a European Cultural Foundation oldalán