Kulturális örökség a könyvtárban

Kulturális örökség a könyvtárban
09/18

2021. szeptember 18.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

09/18

2021. szeptember 18. -

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)


A Kulturális Örökség Napjai keretében újra megtekinthető az Egyetemi Könyvtár és Levéltár egyik legértékesebb műtárgya, az 1343 és 1354 között keletkezett Dante-kódex is.

A rendezvény keretében ismét megnyílnak a Könyvtár kapui a könyvek és a művészetek kedvelői előtt. Könyvtártörténeti vezetésekkel, kalligráfiai és könyvkötészeti kézműves programokkal, a restaurátor-műhely és régi könyvek bemutatásával, az interaktív Eötvös-kiállítással, valamint a Korossy-kvartett és a Duo-Perpetual koncertjével hívják fel a figyelmet kulturális örökségünk védelmére.

Az idei programsorozat részeként Pascale Andréani francia nagykövet asszony támogatása alkalmából ünnepélyes könyv-örökbefogadásra és a világhírű Dante-kódex exkluzív bemutatására is sor kerül. 

A Könyvtár állományába tartozó, 94 színes miniatúrával, iniciáléval és rajzokkal díszített, befejezetlen kódex valószínűleg I. (Nagy) Lajos uralkodása idején került Magyarországra. A 16. században, Buda elfoglalása után a törökök hadizsákmányként elszállították, a 19. század második felében számos corvinával és kézirattal együtt ajándékként került vissza, s őrzőhelyévé a budapesti egyetem könyvtára vált. A világhírű kódex az Isteni színjáték (La Divina Commedia) egyik első fennmaradt leírása. Szövege több helyen eltér a Boccaccio-féle másolatokon alapuló kanonizált szövegtől. A Pokol kezdőoldalának díszein Dante háromszor látható: „az emberélet útjának felén” a sötét erdőben, meditáció közben és a három fenevaddal.

Részletes programot a Kulturális Örökség Napjai hivatalos oldalán és a Könyvtár honlapján talál.