Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon

Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon címmel 2010. június 22-én egynapos konferenciát rendezett az ELTE és a Mathias Corvinus Collegium. A konferencia fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök volt.

A kutatási kiválóság jövője volt a témája az ELTE és a Mathias Corvinus Collegium együttműködésében megvalósult konferenciának. Az ELTE Gömbaulájában rendezett konferencia célja az volt, hogy a sajtó illetve a közvélemény információkhoz juthasson a kutató- és kiváló egyetemek terveiről.

Mint ismeretes, a Kutatóegyetemi cím pályázaton az ELTE, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem nyerte el az elismerő kutatóegyetem címet. A Budapesti Corvinus Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem valamint a Szent István Egyetem pedig ugyanezen a pályázaton kiváló egyetem minősítést kapott.

Az ELTE által kezdeményezett egynapos konferencián a kutató- és kiváló egyetemi címet elnyert valamennyi felsőoktatási intézmény vezetője részt vett.
Hudecz Ferenc, az ELTE rektora a hazai felsőoktatás minőségi megújítása és nemzetközi versenyképességének növelése érdekében üdvözölte a magyarországi kutatóegyetemek terveinek bemutatását.

A konferencia felsőoktatás-politikai bevezetőjén Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta, hogy a kormány elsődleges céljának tekinti a kutatás támogatását. Pálinkás József, az MTA elnöke, bemutatta azt a szempontrendszert, amely alapján kiosztották a kutató- illetve kiváló egyetem címeket.

A konferencia szakmai részén Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja Kutatóegyetemi perspektívák címmel tartott előadást. Dezső Tamás a magyar tudományosság jövőjének szempontjából fontos kérdésnek nevezte, hogy a hazai felsőoktatási intézmények mennyire tudják majd kihasználni az elnyert címmel járó előnyöket. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja előadásában bemutatta azt a nemzetközi tudományos környezetet, a mellyel a hazai egyetemeknek versenyezniük kell. Németország vezető egyetemei az ELTE éves költségvetésének duplájából, amíg Nagy-Britannia, az USA és a Távol-Kelet legnevesebb egyetemei gyakran ennek az összegnek a tízszereséből gazdálkodnak. Dezső Tamás felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy kimagasló egyetem csak ott lehetséges, ahol megteremtik hozzá a feltételeket.

Greiner István, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke a kutatóegyetemek innovációban betöltött szerepének fontosságát hangsúlyozta előadásában.

A felsőoktatás-politikai bevezetők és a szakmai előadások után az öt kutató- illetve az öt kiváló egyetem vezetője tömören bemutatta a cím elnyeréséhez kapcsolódó terveit, elgondolásait.

2010.06.25.