Kutatóegyetemek vezetői találkoztak az ELTE-n

2019.11.12.
Kutatóegyetemek vezetői találkoztak az ELTE-n
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem látta vendégül a League of European Research Universities (LERU) hálózat közép-európai partnercsoportjának képviselőit. A november 9-i tanácskozás középpontjában európai kutatási és innovációs kérdések álltak.

A Central Europe 7 (CE7) képviselőit Borhy László rektor és Jean Chambaz, a LERU elnöke, a Sorbonne Egyetem rektora köszöntötte. Laura Keustermans, a LERU munkatársa a Horizon Europe és Erasmus programok jelenlegi helyzetéről tartott előadást, míg Martin Kern, az EIT (European Institute of Innovation & Technology) igazgatója az intézmény jövőbeni oktatási terveiről és tevékenységéről beszélt. Az intézmények képviselői ezután Kurt Deketelaere vezetésével a CE7 csoport szerepéről és lehetőségeiről, illetve a közelmúltbeli, a LERU-t és az európai kutatást érintő irányvonalakról beszélgettek. 

A találkozó második felében Kutni Mátyás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtanácsadója tartott előadást Magyarország kutatási, innovációs és fejlesztési stratégiájáról. Az ELTE képviseletében Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja a Budapesten működő EIT központot, Kacskovics Imre, a Természettudományi Kar dékánja pedig a TTK-n működő Biotechnológia FIEK központot mutatta be. Zárásként Sonkoly Gábor, a Bölcsészettudományi Kar dékánja a humán- és társadalomtudományok területén zajló innovációs perspektívákról és lehetőségekről beszélt.

LERU szövetséget 23 vezető európai kutatóegyetem alkotta meg, olyan intézmények, amelyek a magas színvonalú oktatás mellett nemzetközi színtéren is jelentős kutatási tevékenységet folytatnak. A 2002-ben létrehozott hálózat célja, hogy olyan egyetemek stratégiai közösségét alakítsa ki, amelyek élen járnak az innováció és kutatás tökéletesítésében a felsőoktatás, a gazdaság és a társadalom viszonyrendszerét tekintve. A CE7 a LERU kezdeményezése, melynek 7 neves közép-európai egyetem a tagja, köztük az ELTE is. A csoportosulás célja, hogy megvitassák és tolmácsolják a közép-európai egyetemeket érintő kérdéseket és problémákat.