Kutatók Éjszakája 2021

Kutatók Éjszakája 2021
09/24

2021. szeptember 24.

különböző helyszíneken és online

09/24

2021. szeptember 24. -

különböző helyszíneken és online


Vudu, kvark, pestis, sógi és más érdekességek: egy éjszaka az ELTE kutatóival.

A Kutatók Éjszakája Európa legnagyobb tudománynépszerűsítő ünnepe, amely rengeteg fiatalt inspirál tudományos és innovációs karrierre. Az idén 17. alkalommal megrendezett ingyenes programsorozat látványos bemutatókat, izgalmas előadásokat kínál Magyarország több mint 50 városában. Legfőbb célja, hogy a tudományokat közelebb hozza a mindennapokhoz, megmutassa, hogy a tudományos kutatás mennyire fontos ahhoz, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói kezdettől fogva sokakat vonzó előadásokkal mutatják be legújabb felfedezéseiket. Idén a programok között a személyes részvétellel megtartott előadások vannak ismét nagyobb számban, de előre felvett előadások és Teams-felületen élőben zajló, interaktív programok is várják az érdeklődőket.

Megtudhatjuk, miért kormoz egy égő olajkút és miért nem egy sugárhajtású repülőgép, kiderül, hogyan folyik a kvarkanyag, és miért fontos az informatika a hatékony hústermelésben. Idén a vuduról is újabb információkat szerezhetünk, és egy 1958-as film készítésének körülményeit is megismerhetjük. Szó lesz a kora újkori pestis lefolyásáról és a 2020-as hegyi-karabahi háború utáni kulturális kárfelmérésről is, sőt hallhatunk a molekulák futóversenyéről és a sógi nevű japán sakkjátékról is.

Az összes ELTE-s program megtalálható ide kattintva.

A rendezvények orrot és szájat elfedő maszkban, oltási igazolás bemutatása után látogathatóak, azonban az aktuális JOKT-határozatoknak megfelelően ez változhat.