Kutatók Éjszakája 2022

Kutatók Éjszakája 2022
09/30 - 10/01

2022. szeptember 30. - 2022. október 01.

Több helyszínen

09/30 - 10/01

2022. szeptember 30. - 2022. október 01.

Több helyszínen


A Star Wars univerzumától a vegyészmáglyán át a tudományos szabadulószobákig: egy éjszaka több mint 250 program az ELTE-n.

A Kutatók Éjszakája Európa legnagyobb tudománynépszerűsítő ünnepe, amely rengeteg fiatalt inspirál tudományos és innovációs karrierre. Az idén 18. alkalommal megrendezett ingyenes programsorozat látványos bemutatókat, izgalmas előadásokat kínál országszerte. Legfőbb célja, hogy a tudományokat közelebb hozza a mindennapokhoz, megmutassa, hogy a tudományos kutatás mennyire fontos ahhoz, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot.

Az ELTE kutatói kezdettől fogva sokakat vonzó előadásokkal mutatják be legújabb felfedezéseiket. Idén szó lesz a Star Wars univerzum politikai és társadalmi jelenségeiről, a kiberbűnözés hátteréről, a digitális függőségről. Tanácsokat kapunk a fűtési szezonra, megtudjuk, miért kék az ég, és azt is, kiket és miért fenyeget a klímaszorongás. Játszhatunk sociopoly-t, szerkeszthetünk csodaceruzát, kipróbálhatjuk a művészettörténeti és a térképész szabadulószobát, bűvészkedhetünk a nyelvvel. Kiderül az is, igazságos volt-e Mátyás király, és mennyit ér egy pénzérme. Aki a programok között nem tud választani, hallgassa meg a PPK előadását arról, mihez kezd az elme a bizonytalansággal! 

Az ELTE programjai