Kutyáknál is felbukkan a zöld szemű szörny?

2018.06.13.
Kutyáknál is felbukkan a zöld szemű szörny?
Az emberek többsége ismeri az érzést, amikor egy kapcsolatban hirtelen megjelenik egy harmadik. A féltékenység az embernél nagyon korán, akár már fél éves korban megjelenhet, és a kutyatartók szerint az ebek is képesek féltékenyen viselkedni, ám azt egyelőre nem tudjuk, hogy a hasonló viselkedés azonos érzelmi háttérre vezethető-e vissza. Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai ennek a kérdésnek eredtek a nyomába spanyol vendégkutatókkal. 

A kutyagazdák sokszor emlegetik, hogy kutyájuk mennyire féltékeny, ha másik kutyával vagy egy emberrel foglalkoznak helyettük. Ez vajon tényleg igaz, vagy ebben az esetben is mindössze emberi viselkedést és érzelmeket tulajdonítunk háziállatainknak?

Korábban két viselkedésteszt irányult a kutyáknál megjelenő féltékeny viselkedés vizsgálatára, azonban az eredmények nem voltak meggyőzőek. „Féltékeny viselkedés akkor jelenik meg, ha az egyed számára fontos kapcsolat kerül veszélybe egy harmadik fél miatt. Éppen ezért a korábbi tesztekkel ellentétben mi igazi kutyákat használtunk riválisként, hiszen a kutya-gazda kapcsolat ekkor kerülhet igazán veszélybe” – magyarázta új megközelítésüket Abdai Judit, a kutatás vezetője, akit az Emberi Erőforrások Minisztériumának Új Nemzeti Kiválóság Programja is támogatott.

A Scientific Reports-ban közölt tanulmányban négy lehetséges rivális szerepelt, két kutya (az egyik az alany számára ismerős, a másik ismeretlen), valamint két tárgy (az alany számára ismerős, illetve ismeretlen). A gazdáknak mindegyik riválissal úgy kellett foglalkozniuk, mintha kutyák lennének, miközben az alanyt teljesen figyelmen kívül hagyják.

„A kutyák hasonló viselkedést mutattak, mint az egy év körüli gyerekek, amikor édesanyjuk egy másik gyerekkel foglalkozik.

Többször próbálták a gazda és rivális közti interakciót megszakítani, és igyekeztek gazdájuk figyelmét is felhívni magukra, de csak akkor, amikor az egy másik kutyával foglalkozott” – tette hozzá Abdai.

A kutatók a kialakított kísérleti helyzetnek köszönhetően, valamint a gazdáktól gyűjtött adatok alapján számos magyarázatot ki tudtak zárni a kutyák viselkedését illetően. „A teszt alapján a kutyák viselkedését nem magyarázza a területvédelem, hiszen számukra idegen helyen teszteltük őket, illetve az egy háztartásban élő kutyák közötti dominancia-rangsornak sem volt hatása” – mondta Cristina Baño Terencio, a tanulmány egyik szerzője.

A kutyák féltékeny viselkedésével kapcsolatos információ hasznos lehet ott, ahol több kutyát tartanak, illetve ahol gyermek érkezik a családba,

hiszen ez utóbbi szintén előidézhet féltékenységet.

„Az eredményeink fontosak lehetnek a féltékenységgel kapcsolatos további kutatások számára, azt azonban továbbra sem tudjuk, hogy a kutyáknál és embereknél megjelenő féltékeny viselkedés azonos érzelmi háttérre vezethető-e vissza” – foglalta össze a tanulságokat Miklósi Ádám, a tanszék vezetője és a tanulmány egyik szerzője. – „A kutatásunk alapját képezheti további vizsgálatoknak, amelyek pedig segíthetnek a féltékenységből eredő viselkedési problémák kezelésében.”