L. Ritók Nóra az év szociális szakembere

2016.11.17.
L. Ritók Nóra az év szociális szakembere
2016. november 10-én, a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett szakmai konferencián a szociális szakma javaslata alapján L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének címzetes egyetemi docense kapta az „Év szociális szakembere” díjat. 

L. Ritók Nóra közoktatási és esélyegyenlőségi szakértő, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója. Szakterülete a vizuális nevelés, az alternatív módszerek kidolgozása a roma gyerek oktatásával kapcsolatban, valamint más, az integrálással kapcsolatos kooperatív módszerek kialakítása.

Az Igazgyöngy Alapítvány a keleti határszélen, Magyarország 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségének egyikében, a berettyóújfalui kistérségben működik 1999 óta. Fő tevékenységünk a tehetséggondozás, személyiségfejlesztés, különös tekintettel a hátrányos helyzetű gyerekekre. Az alapítvány által fenntartott Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény sajátossága, hogy a kistérség 6 településén, összesen 23 faluból 670 gyerek művészeti nevelését végzi, közülük csaknem 70%-ban hátrányos helyzetű, köztük 250 mélyszegénységben élő gyermekét.

Az iskola külön figyelmet fordít gyermekrajz pályázatokra; évi 450-500 díjat hoznak el tanítványaink hazai és nemzetközi képzőművészeti versenyekről. Az iskola alternatív módszereit több tankönyv, kiadvány fémjelzi, módszereink iránt nagy az érdeklődés a hazai, határon túli magyar pedagógusok, és más országok szakemberei részéről is. Kiterjedt nemzetközi kapcsolataink Európán is túlnyúlnak.

Az alapítvány az oktatás mellett egy sajátos modellfejlesztésbe is kezdett: 

célja a mélyszegénységben élő gyermekek életesélyeit javítani, számukra jövőképet adni, kompenzálni hátrányukat, segíteni integrációjukat.

Az esélyteremtés három eleme az oktatás, a szociális munka és az intézmények közötti együttműködés. Ez a modell adaptálható elemeivel segíthet a mélyszegénységben élők helyzetén, más településeken is.

ELTE PPK