Laborczi Dóra a Komáromy Gábor Ösztöndíj idei díjazottja

Az ELTE médiaszakos hallgatója pályamunkájában a leghátrányosabb térségekben élő roma nők társadalmi helyzetét bemutató cikksorozatot tervét ismertette.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Cook Communications PR-ügynökséggel közösen ösztöndíjat alapított tavaly elhunyt munkatársuk, Komáromy Gábor emlékére. Az ösztöndíjat nappali tagozatos egyetemisták, főiskolások nyerhetik el, egy-egy cikkterv (pl. oknyomozó riport) témájával pályázva. A 2011. évi Komáromy Gábor Ösztöndíjra 13 projektterv érkezett és a bírálóbizottság tagjai öt pályázót hívtak meg szóbeli meghallgatásra. A projektjavaslatok számos témát érintettek, többek között a környezetvédelmet, a gasztronómiát, a bűnmegelőzést, az esztergomi politikai helyzetet és a sportot.

Az ösztöndíjat az idén Laborczi Dóra nyerte. A cikket a 2011/12-es tanévben kell elkészítenie, összességében 900 eurós támogatásban részesül a tanév során, negyedéves bontásban. A projekt médiapartnere az Origo. A következő pályázatot várhatóan 2012 májusában hirdetik meg és a cél ismét egy projekt megvalósításának támogatása lesz.

Laborczi Dóra győztes pályamunkájában olyan cikksorozat tervét ismertette, amely a Magyarország leghátrányosabb térségeiben élő roma nők társadalmi helyzetét mutatja be, különös tekintettel az oktatás, a foglalkoztatás, az életszínvonal, az alultápláltság és a családon belüli erőszak közötti összefüggésre. „A bírálóbizottságot magával ragadta Dóra projektterve, újságírói megközelítésének természetessége és a társadalmi kirekesztéssel szemben végzett eddigi munkája. Úgy látjuk, kiváló újságíró válhat belőle” – mondta Adam LeBor, a The Times és a The Economist budapesti tudósítója, aki az ösztöndíj időtartama alatt Dórát mentorként segíti.

A pályázat győztese rendszeresen publikál az Ötvenentúl.hu honlapon és társadalmi, vallási, politikai témájú cikkei jelentek meg a Hírszerző.hu portálon. BA diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció és médiatudományi szakán szerezte és teológiát tanult az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Jelenleg az ELTE kommunikáció és médiatudomány mesterképzésének hallgatója.

Forrás: eMaSa

2011.10.06.