Lakhatás: zárt ajtók, nyitott kérdések

2019.06.11.
Lakhatás: zárt ajtók, nyitott kérdések
Az ELTE Bibó István Szakkollégium és az ELTE ÁJK Jogszociológia Tudományos Diákkör interdiszciplináris hallgatói konferenciát szervez a lakhatási válság témájában, amelyre előadónak június 15-ig lehet jelentkezni.

A rendezvény célja, hogy platformot biztosítson a különböző egyetemek eltérő szakjain tanuló hallgatóknak (BA/BSc/MA/MSc/osztatlan mesterképzés) a lakhatási témában releváns kutatásuk vagy OTDK pályamunkájuk bemutatására, tudományterülettől függetlenül. A konferencia fókusza a magyar lakhatási nehézségekkel élők helyzetének körbejárása.

„Jelenleg mintegy kétmillió ember él olyan háztartásban, amelyben napi szintű problémát jelent, hogy pénzhiány miatt elmaradnak a lakbérrel, a rezsivel vagy a lakáshitel törlesztőrészletével, sokan élnek egészségkárosító lakásban. Ezrek élnek közterületen és túlzsúfolt tömegszállásokon. Ezen a télen 135 ember fagyott meg, felük a saját lakásában, szociális lakhatás alig elérhető, a szállók kevesebb embert tudnak fogadni, mint amennyien az utcán élnek" – olvasható a konferencia felhívásában.

A szervezők célja, hogy teret biztosítsanak a lakhatási válságról szóló széleskörű diskurzus megteremtésének. A kétnapos rendezvény első napján lesz a hallgatói konferencia, ahol a résztvevők egy színvonalas és interdiszciplináris diskurzus keretein belül prezentálják a témával kapcsolatos kutatásaikat. Az előadások időtartama 15 perc, ami után a hallgatóságnak kérdéseket tesz fel az előadónak.

A jelentkezés menete:

  • Legfeljebb 300 szavas magyar nyelvű absztrakt beküldése június 15-ig az alábbi linken.
  • A beérkezett pályázatok elbírálásáról július 15-ig adnak visszajelzést.
  • A vidékről érkező hallgatók elszállásolására igény esetén lehetőséget biztosítanak.

Az elhangzott előadások alapján készült tanulmányokból kötetet jelentetnek meg. Ehhez a konferencián résztvevő hallgatóktól 2019. október 31-ig maximum 1 szerzői ív (25 000 - 40 000 karakter) terjedelmű pályamunkák benyújtását kérik.

További információ