Láthatóvá tenni a láthatatlant

Az USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumának átadó ünnepségén, 2013. október 17-én Karácsony András és Stephen D. Smith is ünnepi beszédet mondott, köszöntötték George Schaeffert, illetve bemutatták a világon egyedülálló Archívum működését is. A Vizuális Történelmi Archívum teljes hozzáférésével eddig a világ tizenkét országának negyvennégy intézete rendelkezett – az Eötvös Loránd Tudományegyetem a negyvenötödik. A gyűjteményben jelenleg közel 52 ezer videó látható, amelyek holokauszt-túlélők és szemtanúk, valamint a ruandai népirtás túlélőinek és szemtanúinak vallomásait rögzítik.Karácsony András stratégiai rektorhelyettes beszédében elmondta: az Archívum hatalmas segítséget jelent a genocídiumok megismertetésében és az előítéletesség felszámolásában. Hangsúlyozva az Egyetem kiemelt felelősségét, felidézte azokat az egyetemi kurzusokat és programokat, amelyek a holokausztot állítják középpontba. Beszédét Ranschburg Jenő visszaemlékezésével zárta: „1944 márciusában felemelt karral kellett végigvonulnom a városon. Bámészkodós, magamnak való kölök voltam, lemaradtam a sorból, az öregek, a nők, a gyerekek közül, néztem föl a házakra, próbáltam elkapni az emberek tekintetét, színtiszta kíváncsiságból, nem volt a szememben semmi vád, és az emberek szinte kivétel nélkül elkapták a tekintetüket, és leengedték a redőnyt. Az a hang, a redőnyök hangja rendkívül felzaklatott. Azóta mondogatom magamnak és másoknak is: azt kéne elérni, hogy az emberek ne eresszék le a redőnyt.”

Stephen D. Smith, az USC Soá Alapítvány a Vizuális Történelemért és Oktatásért igazgatója köszöntőjében Karácsony rektorhelyettes szavaira is utalt: az Archívum a láthatatlanná tett életeket és emlékeket őrzi, amelyeket most az ELTE láthatóvá és hozzáférhetővé tesz a jövő értelmisége számára is. Az Archívum anyagai között 1355 magyar nyelvű interjú található, ezeken kívül több ezer olyan, más nyelven felvett visszaemlékezés is látható, amelyben magyar vonatkozású tartalom található. Hangsúlyozta: az Archívumnak nincs egy sajátos nézőpontja, csak lehetővé teszi az ilyen nézőpontok megismerését: a sok ezer vallomást, külön-külön – közösségi felelősségünk, hogy megismerjük ezt a múltat.

Az ünnepségen köszöntötték George W. Schaeffert is, akinek alapítványa tette lehetővé, hogy az ELTE-n is Hozzáférési Pont nyílhat. Az Egyetem Szenátusa, elismerve George W. Schaeffernek az USC Soá Alapítvány oktatási programjának érdekében tett erőfeszítéseit, szeptember 23-i ülésén Szenátusi Érdemérmet adományozott neki. A kitüntetést a nevében Stephen D. Smith vette át. Borsfay Krisztina, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar oktatója ismertette az Archívum működését és egyedülálló, percekre lebontott kulcsszavas keresőjét. A résztvevők az adattár néhány interjúrészletét is láthatták. Fábri György kommunikációs rektorhelyettes zárásként hangsúlyozta: az Archívum összes anyaga hamarosan az ELTE összes gépéről elérhetővé válik.

Az Archívum átadó ünnepségén többek között részt vett őexc. Lisa Helfand, Kanada magyarországi nagykövete, M. André Goodfriend, az Egyesült Államok követtanácsosa, illetve az USC Soá Alapítvány Los Angeles-i, tizenhárom fős delegációja is. 

Karácsony András beszéde

George W. Schaeffer levele

Az eseményről az Alapítvány honlapján is olvashat.

2013.10.18.