Látogatói rekord a Múzeumok Éjszakáján

2018.06.28.
Látogatói rekord a Múzeumok Éjszakáján
Eddigi legnagyobb látogatottságú rendezvényét tartotta 2018. június 23-án az ELTE TTK Természetrajzi Múzeuma, amelyet több mint kilencszázan kertestek fel délután 3 és este 11 óra között a Múzeumok éjszakáján.  

A gyerekek körében a legsikeresebbeknek a Tekergő Meseösvény Egyesület meseprogramjai, a kitűző- és hűtőmágnesgyártás, valamint az agysapka-készítés bizonyult, de szívesen töltötték ki a vendégek az év ásványa (fluorit) és ősmaradványa (Balatonites) programhoz kapcsolódó totót is. A legügyesebbek kristály- és ősmaradványajándékokat is hazavihettek.

Különleges új élményt adott a biológiai metszetek csoportos bemutatását segítő mikroszkópos eszköz a Pázmány-Eötvös Alapítvány támogatásának köszönhetően. A legnépszerűbb előadást az ismert magyar geológus, Juhász Árpád tartotta. Útjára indult a múzeum első okostelefonos felfedezőjátéka is a 3TG konfliktusásványok témakörében, Földi Péter tudománykommunikáció a természettudományokban mesterszakos hallgató munkájának köszönhetően.

A látogatók és a programon segédkező ELTE-s öregdiákok közül sokan érkeztek vidékről is, így a Múzeumok éjszakája mind szervezői, mind látogatói oldalról az ELTE „csapatépítőjének”, közösségösszetartó és utánpótlásnevelő rendezvényének is tekinthető – emelte ki a múzeum igazgatója, Harman-Tóth Erzsébet.

A Természetrajzi Múzeum legközelebb 2018. szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján várja majd újra különleges programokkal az érdeklődőket.

A múzeum három munkatársa – Felkerné Kóthay Klára, Holló-Szabó Ferenc, Harman-Tóth Erzsébet – mellett több mint harminc önkéntes, közük ELTE-s nyugdíjas és egyben önkéntes örökös múzeumi kollégák (Zboray Géza, Matskási Istvánné), aktív egyetemi oktatók (Bérczi Szaniszló, Munkácsy Katalin, Török Júlia), öregdiákok (Tóth László biológus, Juhász Árpád geológus), egyetemi hallgatók, a Matematikai Gyűjtemény támogatói törzstagjai (Dénes Lajos, meteoritok; Richter Éva, régészet és matematika; Kökény-Kovács Ildikó, építészet és matematika; Bozóki Sándor, logikai játékok; Hujter Mihály, matematikatörténet), a Tekergő Meseösvény Egyesület munkatársai, valamint iskolai közösségi szolgálatos diákok is hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.