Legyél te is feltaláló!

2024.04.25.
Legyél te is feltaláló!
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem elkötelezett aziránt, hogy felkeltse a következő nemzedék érdeklődését a kutatói pálya és a tudományos eredmények iránt, ezért a Rektori Kabinet Tudománypolitikai Iroda ötletpályázatot hirdet a 2024. évi Kutatók Éjszakája alkalmából.

Tele vagytok jó ötletekkel, kreatívak vagytok, érdekel titeket, hogy milyen is tudósnak, feltalálónak, felfedezőnek lenni? Találjatok fel egy elképzelt tárgyat, eszközt, gépezetet, és mutassátok be azt! Hogyan működik, milyen hétköznapi problémát oldana meg?

A kiírásra iskolás tanulókból álló formális és informális csoportok (szakköri csoportok, klubok, osztályok, baráti társaságok stb.) jelentkezhetnek saját ötlettel, „találmánnyal”. A pályázat részeként ehhez a találmányhoz kapcsolódóan az alábbi projektekkel lehet indulni:

A" kategória: legfeljebb 10 diából álló PPT-s projektmunka, amelyben mindenféle szempontból bemutatjátok a választott találmányt (például mire jó, milyen nevet adtatok neki, miben könnyítené meg az életünket stb.)

B" kategória: tetszőleges technikával készített, A3-as vagy annál nagyobb méretű tabló, amelyen bemutatjátok a választott találmányt (például mire jó, milyen nevet adtatok neki, miben könnyítené meg az életünket stb.)

A pályamunkákat mindkét kategóriában 2024. június 15-ig lehet benyújtani az ELTE Tudománypolitikai Irodának, az A kategória esetében e-mailben, a B kategória esetében pedig postán, belső postán vagy (előzetes időpontegyeztetés után) személyesen a 1056 Budapest, Szerb u. 21-23., I. em. 35. címen.

A pályázati anyagon vagy az e-mail tárgyában mindkét esetben fel kell tüntetni a „Kutatók Éjszakája 2024 – Legyél te is feltaláló!”  szlogent. Mindkét pályázati kategóriában csatolni kell a pályázó csoport/osztály, a pályamunkát elkészítő gyermekek és iskolájuk, valamint – ha van – a felkészítő tanár(ok) nevét,  illetve a kapcsolattartásra szolgáló telefonszámot és e-mail-címet.

A győztes csoport/osztály értékes ELTE-s és papír-írószer kreatív ajándékcsomagot kap, az eredményeket ünnepélyes keretek közt hirdetik ki 2024. szeptember 27-én délután, a Kutatók Éjszakája rendezvény keretében.

A pályázat benyújtásával a gyermekek (kiskorú gyermekek esetén jogi képviselőik) hozzájárulnak a pályamű, valamint az azt készítő gyermekek nevének közzétételéhez az ELTE felületein. További információ az ELTE Tudománypolitikai Irodától kérhető e-mailben vagy telefonon a 06-1/411-6500-as számon a 4296-os melléken.

Teljes kiírás (pdf)