Lehetőségek a Tanítsunk Magyarországért! programban

2020.08.31.
Lehetőségek a Tanítsunk Magyarországért! programban
Új tagokat vár az Eötvös Loránd Tudományegyetem az országos projekt egyetemi mentorcsapatába. A felkészítő kurzusra a Neptunban lehet jelentkezni.

Sikeresen lezárult a Tanítsunk Magyarországért! országos mentorprogram első féléve az Eötvös Loránd Tudományegyetemen: tavasszal 171 hallgató végezte el eredményesen a felkészítő kurzust, és 117 fő kezdi el ősszel a tanulók mentorálását.

Az ELTE-n a program célja Nógrád és Pest megyei, hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő, 6. és 7. osztályos tanulók támogatása, hogy minél sikeresebbek legyenek a pályaválasztásban és a továbbtanulásban. Az ELTE minden karáról olyan alap- vagy mesterszakos, nappali tagozatos hallgatók jelentkezhetnek a felkészítő kurzusokra, akiknek még legalább három félévük van az ELTE-n magyar nyelven folytatott tanulmányaik befejezéséig, és nem a doktori képzésben tanulnak.

A tavasszal kezdődő mentorálásban azok a hallgatók vehetnek részt, akik eredményesen elvégzik a 2 kredites magyar nyelvű felkészítő kurzust. Az ősszel szombatonként négy alkalommal, tömbösítve tartott, részben online, részben kombinált kurzusokra a Neptunban lehet jelentkezni. Összesen öt felkészítő kurzus indul, a foglalkozásokat a BTK, a PPK és a TTK kiváló oktatói tartják:

TM1-1  Klemmné Gonda Zsuzsa
                (szept. 26., okt. 10., nov. 14., nov. 28. 9–14 h)
TM1-2 Juhász Ágnes
                (okt. 3., nov. 7., nov. 21., dec. 5. 9–14 h)
TM1-3 Kiss Edina
                (szept. 26., okt. 17., nov. 14., dec. 5. 9–14 h)
TM1-4 Kovács Máté
                (szept. 19., okt. 3., okt. 17., nov. 14. 9–14 h)
TM1-5 Raátz Judit
                (szept. 19., okt.10., nov. 7., nov. 21. 9–14 h)

A mentorálás félévében a hallgatók hetente egy-egy nap néhány órában találkoznak a 4–5 fő mentorált tanulóval, különféle iskolai és iskolán kívüli programokat szerveznek nekik. A mentorálásban egyetemi oktatók és iskolai tanárok is támogatják a hallgatókat. A foglalkozásokon kívül az iskolákkal online beszélgetéseket szerveznek, a kurzust egynapos tábor zárja.

A mentor hallgatók a mentorálás időszakában havi 30.000 Ft ösztöndíjat, valamint a tanulók költségeire havi 10.000 Ft költőpénzt és a vonaton teljes, a Volán-buszokon a célállomásig ingyenes utazási lehetőséget kapnak. A vonatra szóló utazási kedvezményt az egész országban használhatják saját céljukra is. A legalább két féléve sikeresen mentoráló hallgatók a későbbiekben prémiumösztöndíjat is kaphatnak. A programot működtető Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, valamint a programot az ELTE-n koordináló Tanárképző Központnak egyaránt célja, hogy a hallgatók hosszú távon támogassák a tanulókat.

Az ELTE Tanárképző Központ várja azoknak a hallgatóknak a jelentkezését a TM1 kurzusokra, akik elkötelezettek amellett, hogy másoknak segítsenek, és ők maguk is fejlődjenek, tanuljanak.

Érdeklődés levélben
További információk 

Mit gondolnak a felkészítő kurzusról és a mentorálásról a hallgatók?

„Függetlenül attól, hogy a csoport nagy része nem tanárszakos hallgató, olyan közösség alakult ki, ahol a csoport tagjai fiatal koruk ellenére is képesek és lelkesek voltak arra, hogy a szabadidejüket egy olyan kérdés szolgálatába állítsák, amely nemcsak fontos, hanem nehéz is.”

„Kooperáció, türelem és támogatás. Mindhárom tényező magas fokon megvalósult és fejlődött a csoporttagok között.”

„Fantasztikus, hogy így felkészítenek a mentorálásra nemcsak elméleti, hanem konkrét, kézzelfogható dolgokkal is.”

„A mentorálási program nemcsak a mentoráltnak, hanem a mentornak is sok új lehetőséget és élményt adhat.”