Lehetőségek megváltozott munkaképességűként

2015.03.16.
Lehetőségek megváltozott munkaképességűként
Az ELTE Karrierközpont, a Forrás Consulting és Egyetemünk fogyatékosügyi koordinátora az IBM ISSC és a Kézenfogva Alapítvány közreműködésével 2015. március 3-án először rendezett karriernapot fogyatékkal és/vagy krónikus betegséggel élő hallgatók számára.

A rendezvényt Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori biztosa és Kovács Krisztina, egyetemi fogyatékos-ügyi koordinátor nyitotta meg. Pozsár-Szentmiklósy köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy mi az általános értelemben vett akadály és hogyan küzdhető le. Eszerint akadály az, amikor a környezet nem alkalmazkodik a megváltozott helyzethez, a biztos szakmai tudás azonban önmagában is képes lebontani az akadályok egy részét. Ehhez motiváció kell – mondta –, aki pedig megjelent a rendezvényen, az motivált és ezt mindenképpen meg kell őrizni.

A köszöntő beszédek után plenáris előadások kezdődtek az ELTE PPK Kazinczy utcai épületének Aulájában. Az első előadást Andráska Zsófia tartotta a Forrás Consulting képviseletében, „Karrierlehetőségek és kihívások megváltozott munkaképességűként” címmel. Az előadásban többek között arról beszélt, hogy milyen fontos, hogy az egyes cégeknél megjelenjen a másság és befogadó legyen a környezet. Andráska Zsófia kitért arra, hogy milyen előnyökkel jár a nagyvállalatok számára, ha megváltozott munkaképességű (MMK) munkaerőt alkalmaznak, majd arról is beszélt, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak, ha valaki MMK munkavállalóként lép be a munkaerőpiacra


Szekér Beáta, az IBM ISSC munkatársa „Esélyek – munkahelyi beilleszkedés munkáltatói szemmel” címmel tartott előadásában bemutatta az IBM ISSC tevékenységét és a programot, amelynek keretein belül MMK munkavállalók felvételével foglalkoznak. Az IBM ISSC-hez a tavalyi év folyamán 4 MMK dolgozót vettek fel, egyikőjük, Vaski Nóra eljött a rendezvényre is. Szekér Beáta előadásában kitért arra is, milyen egy jó önéletrajz, hogyan érdemes felkészülni a munkakeresésre és beszélt az interjú-etikettről is. A „Nekik már sikerült!” címet viselő kerekasztal beszélgetésen három megváltozott munkaképességű fiatalt ismerhettek meg a résztvevők: Vaski Nórát, Farkas Norbertet és Szentgáli-Tóth Boldizsárt. A fiatalok többek között arról meséltek, hogy hogyan kerültek mostani munkahelyükre, mennyiben vettek igénybe segítséget a munkakeresés során, milyen jó és rossz tapasztalataik vannak.

Az előadások és a kerekasztal beszélgetés után csoportos mini-tréningek kezdődtek gyakorlati tippekkel, munkakeresési stratégiákkal. Az érdeklődők próbainterjún, karrier- és munkajogi tanácsadáson is részt vehettek. A rendezvény zárásaként a szervezők infokommunikációs eszközöket és egyéb ajándékokat sorsoltak ki.Fotók: ELTE Online