Lendület 2019–2024

2019.01.25.
Lendület 2019–2024
Közzétette 2019-es kiválósági pályázati felhívását a Magyar Tudományos Akadémia:  az új Lendület kutatócsoportok támogatására idén várhatóan 540 millió Ft fordítható, amelyből legfeljebb 15 új kutatócsoport indítására van lehetőség. A pályázatok beadásának határideje: 2019. március 8., illetve 22.

A Magyar Tudományos Akadémia 2009 januárjában hirdette meg a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára létrehozott programját, a Lendületet. A program célja – a kiválóság és a mobilitás együttes támogatásával – az akadémiai és felsőoktatási intézményekben folyó kutatások dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával.

2009 óta 164 kutatócsoport alakult, jelenleg 78 kutatócsoport működik,

ezek közül 34 valamelyik akadémiai kutatóközpontban vagy kutatóintézetben, 44 pedig valamely hazai egyetemen.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között 2018. decemberben létrejött megállapodás értelmében 3 263 900 000 forintot csoportosítottak át Magyarország idei központi költségvetésében a Lendület programra. Ez lehetővé teszi a jelenleg aktív Lendület kutatócsoportok 2019-ben esedékes akadémiai támogatásának folyósítását, továbbá új Lendület-kutatócsoportok indítását. Az új kutatócsoportok támogatására várhatóan 540 millió Ft fordítható, amelyből legfeljebb 15 új kutatócsoport indítására van lehetőség.

A PhD/DLA tudományos fokozattal rendelkező kutatók – életkoruknak és tudományos teljesítményüknek megfelelően – az alábbi kategóriákban pályázhatnak:

Lendület I. Erre jellemzően 38 év alatti, kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázatait várják. A kutatóknak vállalniuk kell, hogy a Lendület program keretében végzett kutatásaik során vagy azok befejezésekor pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására.

Lendület II. Erre jellemzően 35–45 év közötti, nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak. A nyertesek iránti elvárás annak vállalása, hogy a Lendület program keretében végzett kutatásaik során vagy azok befejezésekor pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) „Consolidator” vagy „Advanced” kategóriájában, vagy egyéb nemzetközi pályázat keretében nyernek el a Lendület-támogatással összemérhető, a támogatási periódus utáni időszakra a csoport fenntartásához szükséges finanszírozást.

„Célzott Lendület” – Kiemelkedő eredményességű alkalmazott (célzott) kutatásokat folytatók kategóriája, amelyre jellemzően 45 év alatti, a gazdasági versenyképességet közvetlenül szolgáló kutatásokra vállalkozó kutatók pályázhatnak. A „Célzott Lendület” esetében a támogatás legalább felének (forintátutalással történő) folyósítását Magyarországon legalább 2 éve bejegyezett, magyarországi székhellyel rendelkező, a magyar versenyszférában tevékenykedő gazdasági társaságnak kell vállalnia. A kutatónak szabadon publikálható eredményeket és – ezekkel összefüggésben – a támogató gazdasági társaság tevékenységéhez illeszkedő, konkrétan hasznosítható eredményeket kell megcéloznia.

Benyújtási határidő a Lendület I. és Lendület II. kategóriákban pályázók számára 2019. március 8., a „Célzott Lendület” kategóriában pályázók számára 2019. március 22.

Pályázati felhívás