Lepényhal és klímaváltozás

2022.01.25.
Lepényhal és klímaváltozás
Középiskolás diákok és alapszakos hallgatók a globális felmelegedés társadalmi hatásaira reflektáltak grafikákkal, versekkel, műelemzésekkel, tudományos munkákkal és más kreatív alkotásokkal az ELTE TáTK Klíma – Társadalom – Változás című diákversenyén.  

Művészet kategóriában első díjat nyert Derzsi Kinga és Bueno-Karádi Anabel Amikor már lepényhal sem segít című pályaművűkkel. Mindketten a Patrona Hungariae Gimnázium tizenkettedikes tanulói. Pályázatukban a Grimm-testvérek Az öreg halász és a nagyravágyó felesége című meséjét és az abból készült filmet elemzik, kimutatva a mese és a globális környezeti-ökológiai problémák kialakulása közti párhozamokat. Mélyreható elemzésükben allegorikus és aktualizált értelmezést tudtak adni a klasszikus mesének, jól fordították át a mese tanulságait a kortárs problémák okainak elemzésébe.

Tudományos kategóriában az első díjat Omodi Enikő Ágnes, a Gödöllői Református Líceum 10.a osztályának tanulója nyerte, aki saját weblapot készített, amelyen tudományos alapossággal, sokféle szakirodalom, ábrák, fotók és példák felhasználásával tárgyalja a klímaváltozás társadalmi hatásait globális és lokális szinten, ezzel komplex képet mutatva a választott témáról.

Az alapszakos pályaművek között első díjat nem osztottak ki, de különdíjat kapott Dragonya Gábor Zsolt  Mennyire vagy klímabajnok? társasjátékáért. Az ELTE Gazdaságtudományi Kar pénzügy és számvitel szakos hallgatója egy tudat- és gyakorlatformáló társasjátékot tervezett, amely jó módja lehet a környezeti nevelésnek.

A művészeti és tudományos kategória győztesei egy-egy tabletet vehettek át nyereményként a „Felsőoktatási hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatása” című pályázat támogatásával, az alapszakos pályázat különdíjasa egy TáTK-s könyv- és ajándékcsomaggal gazdagodott.

Forrás: ELTE TáTK
Borítókép: Vom Fischer und seiner Frau (Alexander Zick)