Lévay Miklós kitüntetése

2018.11.06.
Lévay Miklós kitüntetése
Lévay Miklós egyetemi tanárt, a Kriminológia Tanszék vezetőjét a jogászi hivatásrendek Deák Ferenc-díjában részesítették. Az elismerést 2018 októberében az Ügyvédi Kamarában megtartott ünnepségen adták át.

A díjátadó ünnepséget Bánáti János, a Magyar Jogász Egylet alelnöke nyitotta meg, majd Kintzly Péter, a kúria elnökének személyi titkára ismertette a Deák Ferenc-díj alapító okiratát.

A Deák Ferenc díjat 2004-ben alapította az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a legfőbb ügyész, a Magyar Jogászegylet elnöke, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, a Magyar Közigazgatási Kar elnöke, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Bizottságának elnöke azzal a céllal, hogy minden évben elismerhessék azokat a szakembereket, akik életútjuk alapján kiemelkedő jogászként a deáki hagyományok méltó utódai. Az alapítók minden évben kiválasztanak hivatásrendjükből egy-egy személyt, évente felváltva egy-egy alkotmánybíró vagy bíró lehet díjazott, és egy-egy ügyész, közjegyző, ügyvéd, jogtudós, közigazgatási szakember részesül a díjban.

Lévay Miklós 1980-ban végzett az ELTE-n, 1992-ben védte meg kandidátusi értekezését. 1998-ban habilitált. 2004-ben került az ELTE Kriminológia Tanszékére, ahol nem sokkal később vezető lett. 2006-ban az ELTE általános rektorhelyettesévé választották, tisztségét 2007-ig töltötte be, amikor az Országgyűlés az Alkotmánybíróság tagjává választotta. 2003–2004-ben a Köztársasági Etikai Tanács tagjaként is tevékenykedett. 1997 és 2000 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott. Oktatott a Pennsylvaniai Egyetemen és a Rutgers Egyetemen is. Kutatási területei a kábítószerfogyasztás és a bűnözés összefüggései, valamint az alkoholfogyasztás büntetőjogi vonatkozásai.

Az ELTE Arcai című videósorozatunkban egyik kutatási területéről, a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés témájáról beszél: