Lieben-díjat vehetett át Kovács Mihály

2012.01.24.
Lieben-díjat vehetett át Kovács Mihály
Mint arról korábban hírt adtunk, Kovács Mihály magyar biológus kapja az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) Ignaz L. Lieben 2011-es díját. A tudóst „az izommotor-proteinek területén végzett rendkívüli teljesítményéért jutalmazták az akadémia legrégibb díjával” – jelentette be szerdán közleményben az ÖAW. A 36 ezer dollárral (8,5 millió forint) járó kitüntetést 2012. január 24-én adták át.

Kovács Mihály ELTE TTK Biokémiai Tanszék habilitált tudományos főmunkatársa. Munkája során elsősorban a miozinnal, a motorfehérjék egy családjával foglalkozik. Ezek a proteinek közreműködnek az élő sejtekben izom-összehúzódáskor, a molekulák sejten belüli szállításakor vagy egész sejtek mozgásakor.

Az Ignaz L. Lieben-díjat 1863-ban alapították, nevét a Lieben bankház alapítójáról kapta. A díjak adását 1937-ben felfüggesztették, mivel az adományozó család a náci üldöztetés elszenvedőjévé vált. Az amerikai Isabel és Alfred Bader házaspár anyagi támogatásának köszönhetően aztán újra életre hívták a díjat, és 2004-től ítélik oda egy Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Szlovéniából, Csehországból, Magyarországról vagy Ausztriából származó, a sejtbiológia, a kémia és a fizika területén kiemelkedő munkát végző fiatal – negyven év alatti – tudósnak. Kovács a díj 2004-es újraindítása óta harmadik magyarként nyerte el az elismerést, amelyet 2004-ben Nusser Zoltánnak (MTA KOKI), 2008-ban pedig Pál Csabának ítéltek oda.